Okusi Krasa s človekoljubno noto

Zbiranje prispevkov za humanitarno-medicinsko odpravo v Zambijo.

A

četrtek, 19. oktobra 2017 | 12:30

Tina Malalan z majico, ki promovira odpravo v Zambijo (FOTODAMJ@N)

Okusi Krasa v Ošteriji Ferluga na Ferlugih niso samo kulinarika, ampak tudi priložnost za promocijo človekoljubne pobude. Na večeru, na katerem so se 17. oktobra v tej gostilni začeli Okusi, je kraljevala tudi miza z obeski, majčkami in drugim materialom ter škatlo za zbiranje prostovoljnih prispevkov. Le-ti bodo namenjeni financiranju humanitarno-medicinske odprave v Zambijo v prihodnji pomladi, ko bo pet študentov medicine in fizioterapije, ki obiskujejo Univerzo v Ljubljani oz. evropski center v Mariboru, odšlo v kraj Nangoma, kakih sto kilometrov oddaljen od zambijske prestolnice Lusaka, kjer bodo tri mesece na voljo zdravnikom in pacientom tamkajšnje bolnišnice.
Med omenjenimi študenti je tudi Tina Malalan z Opčin, ki je na ferlugovskem večeru zbirala prispevke, delila majice in drug material ter obiskovalce seznanjala z odpravo. Študentje se na bivanje pripravljajo na Sekciji za tropsko in potovalno medicino v Ljubljani, obenem iščejo donatorje in sponzorje ter zbirajo prispevke za nakup vozovnic, hrane, še zlasti pa zdravil. V Zambijo pa bodo odpotovali konec marca oz. v začetku aprila 2018 in bodo tam preživeli tri mesece, do junija 2018.
Zdravstvene razmere v Zambiji so daleč od tega, da bi jih imeli za idealne: bolnišnica v Nangomi, ki jo je leta 1986 pomagal graditi slovenski misijonar Stanko Rozman, šteje namreč 70 postelj in v njej so stalno zaposleni le trije zdravniki, ki morajo skrbeti za območje, kjer živi okoli 75.000 ljudi. Njim bodo v pomoč slovenski študentje, ki bodo delali v porodnišnici, pomagali pri operacijah, nudili bodo pomoč poškodovancem, organizirali delavnice in izobraževanje , med vikendi pa se bodo odpravili v oddaljene vasi in nudili osnovno zdravstveno pomoč.
Vse to je bilo slišati na večeru v Ošteriji Ferluga, kjer sta začetek Okusov Krasa zaznamovala tudi nastop MePZ Rdeča zvezda in odprtje fotografske razstave Marka Civardija Marija Terezija in Ošterija Ferluga. V teku Okusov Krasa bodo na Ferlugih ponujali tudi nekatere proizvode iz bližnje okolice: med Andreja Piščanca ter vino Andreja Ferfoglie in Andreja Boleta (vsi prihajajo od Piščancev), pa tudi kraških dišavnic in zelišč Martine Malalan od Banov.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kdo bo zmagovalec svetovnega prvenstva v nogometu 2018?

ostale novice

»Summer party« z dobrodelnim namenom

Večer posvečen zabavi in zbiranju sredstev za družine pacientov kirurškega oddelka tržaške pediatrične bolnišnice Burlo

12. julija 2018 | 16:38

Trst se pripravlja na glasbene zvezde

Na Velikem trgu postavljajo oder

12. julija 2018 | 12:47

Tokrat dve komemoraciji

Jutri (v petek) ob 98. obletnici požiga Narodnega doma

12. julija 2018 | 13:30

Odličnjakinja Desirée Celin izbrala študij medicine

Dijakinja liceja uporabnih znanosti ima rada naravoslovje in informatiko

12. julija 2018 | 09:01

Filmski večeri v Domu Malala

Pri Fernetičih so ponedeljki posvečeni druženju ob filmu in pogrnjeni mizi

11. julija 2018 | 18:55

Openski poletni večeri

Kutura, šport in rekreacija ob nočnem nakupovanju

11. julija 2018 | 18:12

Obalna cesta: kaj pa hitri vozniki?

Stališče predstavnika Slovenske skupnosti Igorja Gabrovca

12. julija 2018 | 10:05