Lojze Peterle prejemnik Peterlinove nagrade

Slovenskemu politiku jo bodo podelili na 53. študijskih dnevih Draga

A

ponedeljek, 27. avgusta 2018 | 17:02

Z desne Sergij Pahor, Marij Maver in Maja Lapornik (FOTODAMJ@N)

Pluralizem, meje, socialni problemi in slovenska politika – 53. izvedba študijskih dnevov Draga, ki bo v parku Finžgarjevega doma zaživela med petkom in nedeljo, bo priložnost za razmislek o temah, ki so se odražale tudi v opusu Ivana Cankarja. Ob stoletnici smrti velikega pisatelja so si prireditelji študijskih dnevov izposodili misel iz predavanja Slovenska kultura, vojna in delavstvo: »Prijatelji, rečem vam besedo iz srca: verujmo! Ker le v veri je moč in zmaga in odrešenje«, ki ga je Ivan Cankar občinstvu predstavil junija 1918 v Ljubljani.
Uvertura letošnjih študijskih dnevov bo v petek ob 16.30 s predavanjem Erike Jazbar Pluralizem po slovensko, v katerem bo novinarka, ki je zaposlena na deželnem sedežu javne radiotelevizije RAI, predstavila svoj pogled na mnoštvo mnenj in pogledov na svet tako pri nas kot v Sloveniji.
Sobotni dan se bo na Dragi začel ob 16.30 s predavanjem pesnika, pisatelja in urednika Aleša Štegra o meji kot nečem, kar lahko povezuje ali ločuje. V svojem predavanju se bo uveljavljeni slovenski avtor navezal tudi na aktualne tematike iz Cankarjevega opusa. Letošnja Draga pa bo priložnost tudi za celovit pregled na preteklost, saj Slovenska prosveta obeležuje 70-letnico ustanovitve, do katere je prišlo avgusta 1948 na pobudo katoliških intelektualcev, predvsem pa tistih, ki so se v naše kraje umaknili pred komunizmom, je opomnil predsednik Društva slovenskih izobražencev Sergij Pahor. Visoki obletnici delovanja Slovenske prosvete se bodo poklonili ob 20. uri (in ne ob 20.30, kot je zapisano v biltenu, ki je julija izšel kot priloga revije Mladika) z akademijo, ki so ji nadeli pomenljiv naslov – Z roko v roki. Zamisel, izvedbo in režijo akademije, na kateri bo slavnostni govornik predsednik Slovenske prosvete Marij Maver, so organizatorji zaupali Maji Lapornik. Peterlinovo nagrado pa bodo letos podelili Lojzetu Peterletu.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Gabrovec: Glede pravilnika o vrtcih naj poseže Dežela

Deželni svetnik SSk pisal odbornikoma Rosolenovi in Robertiju

12. novembra 2018 | 16:54

Štoka ima najboljše belo vino

Na Proseku so ob prazniku sv. Martina priredili razstavo in pokušino vin

12. novembra 2018 | 15:50

Martinovi nedelji nazdravili s prosekarjem

Na Proseku pestro dogajanje

11. novembra 2018 | 11:30

V Prečniku odtrgali trikoloro

Županja Daniela Pallotta obžaluje dogodek

11. novembra 2018 | 18:02

Čelno trčenje v Križu

Dve poškodovani osebi so odpeljali v katinarsko bolnišnico

10. novembra 2018 | 20:46

Tržaška premiera filma Red Land – Rosso Istria

V celovečernem filmu je prikazana življenjske zgodba italijanske Istranke Norme Cossetto

11. novembra 2018 | 07:39

Med Trebčami in Fernetiči vozila v napačno smer

Odvzeli ji bodo vozniško dovoljenje

10. novembra 2018 | 17:13