Bernard Nežmah: Vrača se prastara politika

Kolumnist tednika Mladina zaključil letošnje študijske dneve Draga 2018

A

ponedeljek, 3. septembra 2018 | 04:09

Bernard Nežmah je pred številnim občinstvom predaval na temo Nova slovenska politika (FOTODAMJ@N)

Z napovedanim oblikovanjem nove slovenske vlade Marjana Šarca v Slovenijo ne prihaja nova, ampak se vrača prastara politika, ki se kaže v prvi vrsti v jeziku. V to je prepričan znani kolumnist tednika Mladina Bernard Nežmah, s čigar predavanjem so se včeraj (3. septembra) popoldne pod šotorom v parku Finžgarjevega doma na Opčinah zaključili 53. študijski dnevi Draga 2018 v organizaciji Društva slovenskih izobražencev.
Nežmah je pred številnim občinstvom predaval na temo Nova slovenska politika in podal analizo snujoče se nove vlade premiera Marjana Šarca predvsem skozi jezik, ki ga ta uporablja. Njegova ugotovitev je bila, da ne gre za nastop nove, ampak za vračanje prastare politike in oživljanje diskurza iz časa samoupravnega socializma. Pri tem je podal predvsem nekaj primerov tistega, kar je on imenoval posiljevanje oz. zloraba jezika, kjer je slovenski politični besednjak primerjal s tistim iz časa nacistične Nemčije: v Hitlerjevem rajhu so določene pojme ali superlative (npr. heroj, fanatičen idr.) zreducirali na zgolj en pomen, po drugi svetovni vojni in porazu nacizma pa so denacifikacijo v Nemčiji med drugim opravili tudi v jeziku, medtem ko v Sloveniji po demokratizaciji ni prišlo do dekomunizacije jezika, ki je ohranil kar nekaj besed, ki so v okviru prejšnjega režima: tako so posiljevali jezik npr. pri izbiri besed, kot sta "izdajalec" ali "kolaborant", dalje s pojmom "napreden", ki si ga je prisvojila le ena stran in s tem avtomatično degradirala druge, pa tudi s pojmom sovražnika. Tu Nežmah opaža nonšalantno agresivni jezik novinarjev, ki likvidirajo težo in pomen določenih političnih voditeljev, naj bodo to v svetu npr. Trump ali Orban, doma pa Janša ali kak drug voditelj nekomunističnega tabora. Prav tako se po njegovem prepričanju zlorablja mit NOB. Predavatelj je poudaril potrebo po spremembi mentalnih okvirov, ki je predpogoj za pridobitev drugačnega pogled: brez ustvarjanja idej in mišljenja ne moreš spremeniti jezika, je dejal.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.Komentarji: 1
  • 1

svetovnipopotnik

ponedeljek, 3. septembra 2018 | 13:14

Med drugim (šlo je na splošno za odkrito apologijo fašizma) je Nežmah omenil žrtve, ki so jih med drugo SV utrpele razne države-narodi. Je bilo n.pr. smiselno izvesti atentat na Nemce, ki so se nato maščevali v razmerju 1:10 ali še več? Omenil je, da so n.pr. Norvežani pričakali konec vojne v miru, da so Nizozemci v znak odpora postavljali na okna vaze z oranžnimi (narodnimi) barvami, da so se Francozi enostavno umikali kontaktom z Nemci in še nekaj takih. Ni pa povedal zakaj so Norvežani ali Nizozemci lahko pričakovali vojno na kavču.Oziroma je na tako vprašanje ogovoril komaj na izrecno vprašanje iz vrst poslušalcev (Boj je vodila ruska armada - morda sem preslišal ali je omenil tudi njeno >barvo< - in Angloameričani..... ne gre pa zanikati tudi doprinos partizanov...) Hvala! Vsaj to. Takih tolmačev zgodovine si še želimo.

Komentarji: 1
  • 1

VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Z baklo od Prečnika do Šempolaja

Skd Vigred in Združenje staršev šempolajske osnovne šole in vrtca priredila dobrodelno baklado za Združenje Prijatelji Hospice Pineta iz Nabrežine

17. novembra 2018 | 18:03

Spomin na tragično smrt štirih Afričanov

Občina Dolina se je včeraj poklonila beguncem, ki so pred 45 leti klonili mrazu in lakoti na obrobju doline Glinščice

17. novembra 2018 | 17:10

Arhitekturna dediščina: priznanje šoli Gradnik

Učence in učiteljice s Cola bo 23. novembra v Ljubljani sprejel slovenski predsednik Borut Pahor

18. novembra 2018 | 07:53

Na Tržaškem se predelava odpadkov lahko še izboljša

Predstavitev poročila Po sledeh odpadkov in prvo srečanje iz niza Odpadki na trgu

17. novembra 2018 | 14:55

Skrle naj bi bile postavljene narobe

Domačini so kaj kmalu ugotovili, zakaj ima streha po novem tako grd videz

17. novembra 2018 | 10:31

V Trstu poteka Trieste Tattoo Expo 2018

Na njem sodeluje približno 200 umetnikov iz Italije in iz tujine

17. novembra 2018 | 09:50

Zmagovalci 33. festivala latinoameriškega filma

Absolutni protagonisti nagradne slovesnosti so bili Čile, Kuba in ženske

17. novembra 2018 | 00:29