Od nedelje končno znova vlak od Ljubljane do Opčin

LJUBLJANA, 11. decembra 2013 - Hvalevredna pobuda Slovenskih železnic

A

sreda, 11. decembra 2013 | 17:26

Tiri na openski železniški postaji ne bodo več tako samevali: od nedelje bo spet vozil potniški vlak za Ljubljano (ARHIV)

V nedeljo, 15. decembra začne tudi v Sloveniji veljati nov železniški vozni red v notranjem in mednarodnem potniškem prometu, ki prinaša tudi nove zveze z Italijo, Madžarsko, Hrvaško, Nizozemsko in Rusijo. Slovenske železnice so končno dosegle, da bo dvakrat na dan vlak iz Ljubljane vozil do Opčin. Še vedno pa potekajo pogajanja med italijanskimi in slovenskimi železnicami za ponovno vzpostavitev zveze Ljubljana- Benetke.

Na Slovenskih železnicah bodo z novim vozni redom ponujali neposredne zveze z večjimi evropskimi mesti, kot so Zagreb (z zvezo do Splita), Beograd (z zvezami do Skopja, Sofije in Carigrada), Dunaj (z zvezami do poljskih in čeških mest), Gradec, Beljak (z zvezami za Benetke in Rim), Salzburg (z zvezo do Prage), Innsbruck, München (z zvezami do številnih drugih nemških mest, do Pariza, Bruslja, Amsterdama, Kopenhagna), Zürich (z zvezamido Ženeve in Lyona) in Frankfurt.

Po dolgotrajnih pogajanjih so Slovenske železnice dosegle tudi dodatno dnevno zvezo na relaciji Ljubljana-Zagreb-Ljubljana. Tako bo zadnji vlak za Zagreb, preko Dobove, iz Ljubljane odpeljal ob 20.45, prvi jutranji vlak iz Zagreba pa bo v Ljubljano pripeljal ob 7.15. Novost so tudi zveze iz Ljubljane do Pulja (Pule) skozi celo leto. Zunaj širše turistične sezone bo mogoča zveza med lokalnimi vlaki Divača-Buzet/Buzet-Pulj in obratno. V širši poletni sezoni pa bo vozil sezonski kopalni vlak iz Ljubljane do Pulja in nazaj.

Na Madžarsko bo ponovno bo začel vsak dan voziti mednarodni vlak Citadela na relaciji Maribor-Budimpešta-Maribor. V Rusijo bo v poletni sezoni, med 27. junijem in 29. avgustom 2014, bo vozil direktni spalnik iz Kopra skozi Ljubljano, Celje in Maribor do Moskve in v obratni smeri. Proti Moskvi bo vlak vozil ob torkih in petkih, iz Moskve proti Sloveniji pa ob sredah in sobotah.

Več novic na www.primorski.eu

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane