Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

Slovenščina je »cool

25. jun. 2016 | 21:35
Dark Theme

NABREŽINA - Finale je vedno finale. Naj bo na vaškem igrišču, telovadnici ali na kakem pomembnem stadionu. Posebno občuten je bil tudi finalni dvoboj na Jezikovnem poligonu ZSŠDI (pokrovitelj dogodka je bilo podjetje Televita), ki ga je organizirala naša športna krovna zveza v petek pozno popoldne na igrišču Sokola v Nabrežini. Sedemnajst ekip naših društev s tržaškega in goriškega konca se je v prvi fazi pomerilo v kvalifikacijah. Športni del je zahteval kondicijo in spretnost v premagovanju različnih ovir v poligonu, ki ga je sestavila »ekipa« ZSŠDI: Melina Colsani, Martin Maver in Igor Tomasetig. Mladi športniki (od letnika 2002 in mlajši) so morali preskakovati gume, obroče, teči čez desko in paziti, da jih ne zadeneta vreči, se splaziti pod oviro, teči med količki, vreči teniško žogico v koš in skakati v vreči do cilja oziroma do menjave. Ekipo so sestavljali štirje člani. Tekmovanje je povezoval in vodil Evgen Ban (idejni snovalec jezikovnega poligona). Ker sta Jezikovni poligon sestavljala športni in jezikovni del, je za mizo na odru sedela tudi sodnica-jezikoslovka Matejka Grgič, ki je sproti popravljala odgovore na vprašanja. Vsaka napaka je namreč zahtevala odbitek 10, 20 ali pa 30 sekund. Odvisno od težavnosti vprašanja. <+corsivo>»Priznati moram, da so bila nekatera kar težka,«<+tondo> je po tekmovanju dejala Grgičeva, ki pa je pohvalila nastopajoče:<+corsivo> »Pričakovala sem slabše. Športnice in športniki so se izkazali. Upam, da bo to zanje nov izziv za krepitev slovenščine.«
<+tondo>V polfinale športno-jezikovnega tekmovanja, ki si ga je na prijetni nabrežinski lokaciji ogledalo precejšnje število ljudi (odborniki društev, starši, trenerji), so se uvrstili odbojkarice Soče in Brega, nogometaši Krasa in košarkarji Jadrana. Vstop v finale sta si zagotovili zmagovalki dvobojev med prvo in četrtouvrščenim iz kvalifikacij in drugo in tretjeuvrščenim. Nogometaši Krasa so premagali odbojkarice Soče. Medtem ko so bile odbojkarice Brega boljše od košarkarjev Jadrana. Tekma za 3. mesto se je končala z zmago sovodenjske Soče (čas 4:15,03). Jadranovci so zabeležili čas 4:44,61 (in trideset sekund odbitka). Zelo izenačen pa je bil boj za prvaka: pokal so dvignili nogometaši Krasa (čas 4:29,05, Breg 4:33,62) v sestavi Dennis Zeriali, Peter Franza, Andrea Bagattin in Samuel Sancin. Dennis je po tekmovanju priznal, da mu ni sploh bilo lahko odgovarjati na vprašanja, saj je njegov materni jezik italijanščina, čeprav nekaj slovenščine razume. »Moral sem se pošteno potruditi,« je dejal. Zmagovalci so obenem prejeli kupone za praktične nagrade (športne rekvizite). Če bi nagradili samo jezikovni del, bi si nagrado zaslužile »slovenistke« oziroma odbojkarice sovodenjske Soče. <+corsivo>»Bile so stoodstotne, saj so na vsa vprašanja odgovorile natančno,« je dodala Matejka Grgič.
Zaključni govor je imel predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin. Uvodni del tekmovanja je pozdravila direktorica podjetja Televita, ki je napovedala vse bolj tesno sodelovanje z ZSŠDI. Na petkovem poligonu je otroke pogostila nabrežinska Pekarna Jazbec. (jng)

Več novic na www.primorski.eu

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava