Ponedeljek, 20 september 2021
Iskanje

Ekološko napredna kmetija Zidarič v Praprotu

Čisto energijo proizvajajo s fotovoltaičnim sistemom, plin pa z bioplinarno

4. avg. 2021 | 5:00
Dark Theme

Dario Zidarič je pred leti sklenil nekakšen sporazum s tehnologijo in se izuril na področju ekološko naprednega kmetovanja, za katerega je pred kratkim prejel prestižno vsedržavno priznanje, ki ga podeljuje Konfederacija kmetov Italije CIA, Bandiera Verde Agricoltura (Zelena zastava v kmetijstvu).

Streha Zidaričevega hleva je popolnoma prekrita s fotovoltaičnimi celicami. S panoji in bioplinarno v omrežje spustijo kar dva megavata.

Tudi 80 krav se vsak dan pošteno potrudi, da se v bazen odpadkov nabere dovolj materiala, ki ga nato predela bioplinarna. V bazen se sicer naberejo vsi organski odpadki kmetije, iz katerih ne nastane le plin. Dehidriran in vlažni kompost sta namreč odlično naravno gnojilo.

Za molzenje si prizadeva stroj, ki je kravam na razpolago dan in noč. Ko žival občuti potrebo po molzenju, se enostavno postavi v stroj, ki mleko posesa.

Hlev je presenetljivo čist. Organske odpadke dvakrat dnevno odnaša sistem trakov, in jih odpelje v bazen bioplinarne. V vročih poletnih dneh pa so za živino postavili prhe s hladno vodo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj menite o morebitni uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19?

4. sep. 2021 | 6:00
Popolnoma soglašam
Delno soglašam
Delno nasprotujem
Popolnoma nasprotujem
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo