Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Filmska ekipa sredi brajde

20. mar. 2015 | 15:56
Dark Theme

V Biljani, v okolici in notranjosti Grediča, v Kozani in v nekaterih briških kleteh Planet TV s produkcijsko hišo Mangart že nekaj tednov snema slovensko romantično komedijo Ena žlahtna štorija, katere zgodba se odvija prav v sončnih Goriških Brdih. Tu snemajo predvsem zunanje kadre, medtem ko glavnino notranjosti posnamejo v posebej za to priložnost urejenem studiu v Ljubljani, ki je, mimogrede, s 1.400 kvadratnimi metri največji v Sloveniji.
Ustvarjalci Ene žlahtne štorije neradi slišijo, da se jo označi s telenovelo. »Mi temu rečemo slovenska romantična komedija. Po načinu dela bi lahko bila telenovela, saj gre za tri 45-minutne serije v enem tednu. Celo produkcijo od prve napisane črke do prvega predvajanja smo spravili skupaj v manj kot 4 mesecih, kar je po moje svetovni rekord. V vsebinskem smislu pa se želimo precej dvigniti nad nivo telenovele,« je za Primorski dnevnik pojasnil glavni producent Tomaž Grubar.
Od podobnih dosedanjih produkcij ta izstopa po tem, da gre v celoti za slovensko zasnovo. »Je tudi avtohtona, prikazujemo realen slovenski kulturni kontekst z malenkostnimi arhetipskimi pretiravanji, ki so pa v mejah sprejemljivega,« dodaja Grubar, ki se po štirih predvajanih delih že lahko veseli dobre gledanosti. »Kot ustvarjalec sem navdušen, da je avtohtona slovenska zadeva z velikimi in odločnimi koraki stopila na sceno. Prvi znaki že kažejo, upam, da se ne motim, da bo porazila licenčno konkurenco.«
V sredo, ko so se znova mudili v Goriških Brdih, smo igralce in ostale člane ekipe za nekaj minut zmotili pri delu. K »sreči« je ena do igralk tistega dne zbolela, zato so imeli kakih 20 minut v dobrem in so se nam lahko posvetili, sicer bi šlo zelo težko. Njihov urnik je namreč razdelan do minute natančno. »Ritem dela je zelo naporen,« nam je zaupal Janez Starina, ki v seriji igra očeta in kmeta Berta Špacapana. »Pet dni v tednu snemamo od jutra do popoldneva. Tu igram kmeta Berta, na popoldanskih vajah zdravnika, v večerni predstavi pa kar pet različnih vlog v Švejku. Preklapljanje med vlogami je torej … no, tisti zdravnik popoldan včasih tudi po briško govori,« v smehu pove Starina. Pri Eni žlahtni štoriji gre za zgodbo o klasičnih družinskih razprtijah in zapletih, začinjenih s humorjem in kančkom drame. V nadaljevanki poleg Berta in njegovih štirih hčera nastopajo še potencialni zeti, ki so zbrani z vseh vetrov: Štajerec, Ljubljančan, Italijan in Bosanec.
»V vsaki nadaljevanki mora biti en Bosanec. Ibro je tu, da malo poživi zadevo in doda nekaj bosanskega humorja, ki zelo paše zraven,« je povedal igralec Ranko Babić, ki igra iznajdljivega Ibra. Marijo, hišno pomočnico upodablja Maja Blagovič, igralka iz Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, ostali igralci pa večinoma niso Primorci. »Ja, z briškim naglasom se kar spopadamo. Da bi ga pa popolnoma osvojili, bi potrebovali veliko lektorjev, vaje in predpriprav pred snemanjem,« je povedala Ajda Smrekar, ki igra najmlajšo hči Zalo.
Ekipa je zelo vesela, da so jih domačini lepo sprejeli. »Takega sodelovanja nikjer še nisem doživel. Sedaj je ravno čas opravil v sadovnjakih, vinogradih, naše snemanje pa poteka zunaj. Težava je v tem, da smo zvočno zelo omejeni, na "setih" moramo imeti popolno tišino. Ker pa je to skoraj nemogoče – tu se prižge motorka, tam traktor … takrat gremo do domačinov in lepo prosimo, če bi lahko delo za kratek čas odložili. In vedno dobimo odgovor: ma ni problema!« je povedal Žarko Petakovič, organizator lokacije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava