Petek, 30 september 2022
Iskanje

Čezmejna Brda si prizadevajo za vpis na Unescov seznam

18. jan. 2016 | 16:47
Dark Theme

Minuli petek so se na skupnem sestanku v Dolenjah srečali predstavniki obmejnih briških občin in drugi partnerji, ki skupaj sodelujejo pri projektu vpisa čezmejnega briškega območja oziroma Brd na slovenski in Collia na italijanski strani meje na seznam Unescove dediščine. Pobudo je lani prva sprožila občina Dolenje.
Osem občin z italijanske strani meje - Gorica, Krmin, Koprivno, Moš, Fara, Šlovrenc, Števerjan, Dolenje - in občina Brda na slovenski, poleg njih pa še pokrajina Gorica, dežela Furlanija Julijska krajina, Fundacija Goriške hranilnice in Trgovinska zbornica iz Gorice so lani aprila v Dolenjah podpisali pismo o nameri predstavitve predloga za kandidaturo o vpisu slovenskih in italijanskih Brd na Unescov seznam. Pri projektu sodelujejo oziroma ga podpirajo še kluba Unesco iz Vidma in Gorice, slovenski ministrstvi za kulturo in okolje in prostor ter slovenska nacionalna komisija za Unesco.
»Projekt bo sicer prijavljen tako na italijanski kot na slovenski strani, bo pa tekel kot skupen projekt, kot tak bo tudi prijavljen,« pojasnjuje Mateja Drnovšček iz briškega Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport. »Gre za sodelovanje, ki se je vzpostavilo že lani. Od tedaj potekajo intenzivni pogovori na to temo,« pa pristavlja Tina Novak samec, direktorica omenjenega zavoda. Prva faza, zaveza o pristopu k projektu s skupnim ciljem je za njimi, sledi faza priprave oziroma delo na samem projektu. »Institucije na ravni države morajo zadevo sedaj prijeti v roke, narediti analizo oz. projekte na to temo. Na ta način bodo definirane vsebine, ki jih bomo prijavili. Gre pa za projekt nacionalnega pomena. Za tiste, ki jim projekt uspe pripeljati do konca, je to zelo velika pridobitev,« poudarja Tina Novak Samec. »Vključitev čezmejnega območja Brd na Unescov seznam bi zagotovo zelo pozitivno vplivala tako v smislu gospodarske kot tudi turistične prepoznavnosti tega območja. Občina Brda se intenzivno vključuje v čezmejne projekte, ki so povezani s promocijo Brd,« se strinja tudi Anita Manfreda, direktorica briške občinske uprave.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava