Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Dva svetova spaja enotna kulturna dediščina

29. feb. 2016 | 14:44
Dark Theme

Brici iz obeh strani meje so se v soboto že četrto leto zapored družili v okviru praznika čezmejnega prijateljstva »Kultura brez meja – Cultura senza confini«. Gre za projekt petih obmejnih občin v briški pokrajini: Brda, Števerjan, Gorica, Dolenje in Krmin ter Fundacije Goriške hranilnice, ki želi združiti različne kulturne skupine: slovenske, italijanske kot tudi furlanske, in tako ustvariti omrežje kulturnega okolja celotnega območja. Cilj projekta je torej združitev celotnega obmejnega prebivalstva skozi umetnost in glasbo.
Sobotna prireditev, že drugo leto zapored pod taktirko Ane Facchini, je potekala v znamenju podpore predloga za kandidaturo o vpisu slovenskih in italijanskih Brd na Seznam svetovne dediščine UNESCO, ki naj bi vključeval občine celotnega briškega območja. Ravno zato je nedavno obnovljeni Vili Vipolže prireditev, ki povezuje dva svetova, spojena z enotno kulturno dediščino, kot pisana na kožo.
Popotovanje skozi briško tradicijo, preko narečja do evropske himne, je v soboto gledalcem pripravilo več kot petindvajset posameznikov, umetniških skupin in devet osnovnih šol iz čezmejnega območja. Med nastopajočimi so bili mešani pevski zbor F.B. Sedej iz Števerjana, gledališka skupina IDAS Neblo, Društvo Briška dekleta in žene, zbor Corale San Marco iz Moša, ženska vokalna skupina Vinika, harmonikar Kris Jug, učenec SCGV Emil Komel, skupina Officina Danza Elever iz Krmina, Nonet Brda, recitatorki Andreja Benedetič in Astrid Di Bon, folklorna skupina Danzerini di Lucinico ter učenci osnovnih šol Dobrovo, Kojsko, Alojz Gradnik Števerjan, Josip Abram Pevma, Ludvik Zorzut Bračan, Vittorino da Feltre Krmin, Alessandro Manzoni Krmin, Giovanni Torre Koprivno, Galileo Galilei Moš, ki so sodelovali z likovnimi deli, briški kvintet in društvo briških likovnih ustvarjalcev Dablo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava