Sreda, 23 oktober 2019
Iskanje

529 podpisov za čolnarno ob Soči

Goriški Kajak klub Šilec izročil peticijo podžupanu

Pevma |
20. feb. 2019 | 9:38
Dark Theme

Predstavniki goriškega Kajak kluba Šilec so včeraj izročili podžupanu Gorice Stefanu Ceretti peticijo s 529 podpisi za izgradnjo čolnarne ob Soči v Pevmskem parku. Delegacijo, ki se je sestala z mestnim upraviteljem, so sestavljali Aldo Rupel, Jurij Devetak in Gregor Braini; Šilčev predsednik Robert Makuc je bil službeno zadržan. Na občini je trojico spremljal še Igor Tomasetig za Združenje slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI), ki je peticiji priložilo podporno izjavo.

»Kajak klub Šilec se aktivno in organizirano vsaj štirideset let ukvarja z dejavnostmi na vodi, predvsem na Soči, a tudi na Vipavi, Idrijci, Doberdobskem jezeru in reki Stella. Je prireditelj ali soprireditelj javnih manifestacij, kot so novoletni spust na Soči, čezmejni spust po Vipavi, tečaji za začetnike in rekreacijsko veslanje v poletnih mesecih za odrasle občane. Predvsem je soprireditelj že več kot trideset let Soške regate, kateri občinska uprava Gorice nudi svoje pokroviteljstvo,« so zapisali člani Šilca v dopisu, ki so ga včeraj izročili podžupanu. »Vse naštete dejavnosti potekajo, ne da bi društvo kdajkoli imelo kje hraniti plovila (kajake, kanuje, gumenjake) na rečnem bregu Soče. Nasprotno, za vsako najmanjšo pobudo morajo naši člani nakladati, prevažati in razkladati čolne od doma do bregov in zopet nazaj. Najhuje je pa to, da morajo prenašati in odnašati plovila tudi za tiste zainteresirane osebe, ki rade oziroma bi rade poskusile veslati po Soči pod samim mestom od priveza v Pevmskem parku gor ali dolvodno.« Člani Šilca so Ceretto opozorili, da bi namestitev majhne čolnarne v parku pod Pevmo pomenila veliko razbremenitev in neslutene možnosti širjenja veslaške dejavnosti tik pod mestom. Društvo je že pred petimi leti na zahtevo po postavitvi čolnarne opozorila občinskega svetnika Giuseppeja Ciotto, vendar se takrat zadeva ni premaknila z mrtve točke. Z nameni in potrebami so seznanili tudi komisijo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, nakar so se včeraj odpravili še do podžupana.

Pri društvu Šilec si sicer želijo postaviti čolnarno za dvanajst plovil - kajakov in kanujev - na travniku nedaleč od priveza, ki so ga zgradili pred dvajsetimi leti s prispevkom nekdanje goriške pokrajine.

V zadnjih letih se je pod Pevmskim parkom nekajkrat zaključila Soška regata, enkrat so do Pevme veslali mladinci v okviru evropskega kajakaškega prvenstva v spustu. Kraj ima torej razvojni potencial. Pri društvu Šilec so prepričani, da bi s čolnarno veliko bolje razvijali svoje dejavnosti; še zlasti bi lahko na Sočo pospremili ljudi, ki nimajo kajaka in opreme, a si želijo veslati po smaragdni lepotici. Izgradnja čolnarne, ki bi merila deset metrov v dolžino in štiri do pet metrov v širino, bi stala približno sto tisoč evrov. Zemljišče, kjer bi jo postavili tik ob privezu, je v lasti dežele FJK. Ta bi lahko zagotovila prispevek za čolnarno v okviru projekta goriške občine za ureditev kopališča ob Soči.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo