Sreda, 23 oktober 2019
Iskanje

Ali mladi Goričani sploh še berejo?

Obiskali smo več goriških knjigarn in se pozanimali o bralskih (ne)navadah v mestu

Gorica |
12. avg. 2019 | 8:16
Dark Theme

Ali mladi Goričani še berejo? Z uslužbenci nekaterih goriških knjigarn smo se v prejšnjih dneh pogovorili o bralskih (ne)navadah v mestu. Zanimalo nas je predvsem to, če število bralcev narašča ali upada ter katere knjige se v tem času najbolj prodajajo v Gorici.

»Mladi ne berejo več,« ocenjuje Franka Žgavec, odgovorna za Katoliško knjigarno na Travniku, ki vzrok za to pripisuje socialnim omrežjem. »Opažamo, da je stanje, kar se tega tiče, vedno slabše, saj beležimo drastičen upad bralcev. Je pa treba izpostaviti, da obstajajo še vedno tisti, ki redno zahajajo v knjigarno in knjige dobesedno ljubijo,« poudarja Žgavčeva.

Podobnega mnenja je tudi lastnik knjigarne Voltapagina na Verdijevem korzu, ki potrto komentira italijansko realnost: »Podatki kažejo, da Italijani res niso “knjigožerci” (po zadnjih podatkih zavoda Istat le štiri desetine italijanskih državljanov prebere vsaj eno knjigo letno, op.av.). Ob tem je treba povedati, da spletno nakupovanje knjig duši majhne knjigarne, kot je moja. S spletom ne moremo konkurirati,« pravi naš sogovornik.

Drugačnega mnenja pa sta uslužbenca knjigarne Ubik, ki sta s situacijo izjemno zadovoljna. »Zelo sva srečna, saj so Goričani izredni bralci, kar je v kontrastu z italijansko realnostjo. Bralci prihajajo v knjigarno tudi večkrat tedensko,« dodajata prodajalca.

Več v nedeljskem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo