Četrtek, 17 september 2020
Iskanje

Budnica iz zvočnikov prebudila Doberdobce (video)

Tudi v koronačasu se godba Kras ni odpovedala več kot stoletni tradiciji

2. maj. 2020 | 11:36
Dark Theme

Prvomajska budnica je tudi letos prebudila Doberdobce, vendar zaradi prepovedi zbiranja ljudi, ki je posledica prizadevanj za zajezitev okužb s koronavirusom, dve uri kasneje kot običajno in še zlasti brez glasbe v živo, temveč iz zvočnikov.

Godba Kras je bila ustanovljena leta 1913 in je svoj prvi nastop opravila ravno takratnega prvega maja. Da bi ohranili tradicijo, ki so se ji morali odpovedati le med svetovnima vojnama, so v pihalnem orkestru Kras zaprosili za pomoč občinsko upravo in domačo civilno zaščito. V petek ob osmi uri - običajno se je godba odpravljala po vasi že ob šesti uri - je z vaškega trga startalo vozilo civilne zaščite, v katerem se je peljal tudi doberdobski župan Fabio Vizintin, tako da so vaščani iz zvočnikov prisluhnili tudi njegovemu voščilu.

»Opravili smo isto traso, ki jo običajno prehodi godba. Ljudje so nas sprejeli z navdušenjem; iz hiš so prišli na dvorišča in nam ploskali, bili so prijetno presenečeni,« pravi predsednik godbe na pihala Luciano Gergolet, ki se je v svojem avtomobilu peljal za vozilom civilne zaščite, ki so ga med obhodom vasi spremljali še karabinjerji.

Godba med svojimi prvomajskimi budnicami igra samo dve skladbi; tako je bilo tudi v petek. Iz zvočnikov sta po vasi odmevali le Internacionala in Delavska himna.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo