Nedelja, 22 maj 2022
Iskanje

Film o Langobardih žanje uspehe

V njem je nastopil tudi goriški Slovenec Ivan Maniacco

Gorica |
21. jan. 2022 | 9:12
Dark Theme

Z dokumentarnim filmom so želeli razkriti del zgodovine naših krajev, ki je še premalo poznan, od samega izida pa žanje uspeh v Italiji in drugih državah, celo onkraj oceana. Združenje Invicti Lupi iz Romansa, ki se ukvarja z zgodovinskimi uprizoritvami, je 3. julija 2021 predstavilo film Langobardi – Alboino e Romans. Film, ki pripoveduje zgodbo o langobardskem kralju Alboinu in o prihodu Langobardov v Italijo, je nastal v koprodukciji združenja Invicti Lupi in njegovega predsednika Mattea Grudine, pod režijo pa se podpisuje Simone Vrech iz studija Base 2 Video Factory.

Vse se je začelo leta 2020, ko se je združenje Invicti Lupi na pobudo predsednika Mattea Grudine prijavilo na razpis Dežele Furlanije - Julijske krajine za kulturne dejavnosti. S prejetim denarjem so se odločili, da bodo izdelali dokumentarni film o ljudstvu, ki je globoko zaznamovalo naše kraje, a ga marsikdo ne pozna. Januarja lani se je tako začelo snemanje filma, ki je postavljen v 6. stoletje in pripoveduje zgodbo o Langobardih, ki so po zmagi nad Gepidi v Panoniji prišli preko naših krajev na Apeninski polotok, kjer je potem nastalo langobardsko kraljestvo. Zgodba se odvija okrog glavnega junaka Alboina, ki ga v filmu igra Matteo Grudina, in njegove žene Rozamunde, v vlogi katere igra Sandra Lopez Cabrera, ter Helmihisa (v ita. Elmichi), Alboinovega morilca, v vlogi katerega se je preizkusil 26-letni goriški Slovenec Ivan Maniacco.

Že od samega začetka dokumentarni film žanje velik uspeh na festivalih v Italiji in okrog po svetu. Bil je med filmi, ki so jih izbrali za festival Firenze Archeofilm 2021 in RAM film festival v Roveretu, novembra pa je delo prejelo nagrado za najboljši dokumentarec, najboljši uvodni videoposnetek in nagrado občinstva na festivalu RushDoc international documentary film festival v Hollywoodu. Potegoval se je za nagrado tudi na festivalu Austin International Art Festival v ZDA in na festivalu Toronto Independent Film Festival of Cift v Kanadi, kjer je prišel v finale. Nazadnje je film o Langobardih bil izbran tudi za mednarodni festival arheološkega filma v Beogradu, za finale mednarodnega filmskega festivala karibskega morja (Caribbean Sea International Film Festival) v Venezueli in nagrado The Impact DOCS Awards v Kaliforniji.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Italijanska vlada je odločila, da zaradi manjše razpoložljivosti energentov zaradi vojne v Ukrajini temperature ob uporabi klimatskih naprav ne smejo biti nižje od 27°C, pozimi pa ne bodo smele presegati 19°C (+/- 2°C).

17. maj. 2022 | 6:00
Soglašam, ker menim, da gre za upravičeno žrtev
Soglašam le delno, ker menim, da je ob omenjenih temperaturah poleti pretoplo in pozimi premrzlo za življenje in delo
Odločitev zavračam, ker menim, da je neustrezna
Odločitev odločno zavračam, ker menim, da gre za neupravičeno žrtev
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo