Torek, 22 september 2020
Iskanje

Gorica v boj proti komarjem

Občina bo poostrila ukrepe za zatiranje nadležnih dvokrilcev

Gorica |
25. jun. 2020 | 11:06
Dark Theme

Katera je največja poletna nadloga? Marsikateri Goričan, zlasti starejši, bi odgovoril »visoke temperature«, zelo velik problem, ki muči prav vse, vključno z najmlajšimi, pa so gotovo komarji. Nadležni dvokrilci so nas nekoč pikali predvsem ponoči, že veliko let pa se soočamo s tigrastimi komarji, ki so aktivni preko celega dneva, predvsem v jutranjem in večernem mraku. Proti invaziji letečih krvosesov se več let bori tudi goriška občina: vrsto ukrepov za njihovo zatiranje že izvaja in bo še izvedla tudi v letošnjem letu. Francesco Del Sordi, ki je v goriški občinski upravi pristojen za okolje, pravi, da pričakujejo boljše rezultate kot v preteklosti.

»Že aprila smo začeli polagati v jaške tablete z larvicidom. Te tablete bi morale biti še bolj učinkovite od tekočine, ki smo jo uporabljali v prejšnjih letih. Jaške tretiramo vsakih 15 dni in ne samo enkrat mesečno kot doslej,« razlaga Del Sordi. Sredstvo za zatiranje ličink, ki se ga letos poslužujejo v Gorici, se imenuje Proxilar. V preteklosti, pravi Del Sordi, so v goriški občini poskusno uporabili tudi Aquatain AMF, ki se ga bodo letos prvič posluževali v Novi Gorici. »Nato pa smo se odločili za druga sredstva, ki bolj odgovarjajo našim specifičnim potrebam,« pojasnjuje odbornik.

Občina Gorica namerava letos poleti poostriti tudi ukrepe proti odraslim komarjem. Dezinsekcijo navadno izvajajo v javnih parkih, na športnih igriščih in na dvoriščih domov za starejše občane, letos pa bodo lahko ukrepali tudi na drugih površinah. »Če nas bo več ljudi opozorilo, da je na določenem območju žarišče, bomo posredovali,« napoveduje Del Sordi in pristavlja, da skušajo na občini narediti čim več, da bi zaustavili »invazijo«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo