Torek, 22 oktober 2019
Iskanje

Klasik, ki ljubi fiziko

Pogovor s stoticami: Luka Paljk (klasični licej Primož Trubar)

Gorica |
12. jul. 2019 | 8:25
Dark Theme

All you need is love. Pesem slavnih Beatlov je nekoliko nenavadna iztočnica za ustni del maturitetnega izpita. V ovojnici jo je našel Luka Paljk, ki je s stotico zaključil svojo višješolsko kariero na klasičnem liceju Primož Trubar v Gorici. V naslovu pesmi so angleško besedo za ljubezen zapisali v obliki matematičnih funkcij. Ko jih zarišemo na koordinatnem sistemu, se črte zarišejo v obliki črk L, O, V, E. Paljk je bil nad iztočnico nekoliko presenečen, kaj kmalu pa je zbral svoje misli in začel razgovor.

Luca je rad imel vse predmete, »v zadnjem letniku pa sta me najbolj navdihnili fizika in matematika. Spodbujali sta me, vseskozi sem odkrival nekaj novega, zanimivega«. Tudi zaradi tega se je odločil za nadaljnji študij fizike na Univerzi v Ljubljani. Trenutno je še neodločen, ali ga bolj zanima fizika osnovnih delcev ali astrofizika. Za te izbire je še čas ... Do začetka univerzitetnega študija bo minilo še nekaj mesecev, med katerimi bo tudi čas za oddih. »Trenutno sodelujem pri šoli jadranja Čupa v Sesljanu. Nato bomo z družino, kot vsako leto, šli nekaj dni na Bled. Avgusta pa se z zborom odpravljamo na tekmovanje v Arezzo,« pravi Paljk, ki je zelo dejaven na glasbenem področju: poje v mešanem mladinskem zboru Emil Komel ter v zboru Polifonico di Ruda, ukvarja se tudi z igranjem saksofona.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo