Torek, 26 maj 2020
Iskanje

Ko je nevestino spodnje perilo pregledala in ocenila tašča

V današnjem Primorskem dnevniku o spodnjih hlačah, spalnih srajcah in še bi lahko naštevali v starih časih

26. jun. 2019 | 8:24
Dark Theme

Kotulíni od pu dol, bǝrgešíne, kotulíni, buštíni, kǝmêši, kombinéji, ponočne srajce, bušti, facóli in kapce za spat so bili nekoč zelo pomembni deli bale vsake briške neveste. Če ne poznate tamkajšnjega narečja (našteti izrazi izvirajo iz vasi Breg pri Krasnem), naj vam pomagamo: gre za spodnja krila od pasu navzdol, spodnje hlače, kombineže, nedrčke, spodnje srajce, hlačne kombineže, spalne srajce, steznike, spalne rute in nočne čepice, skratka, za spodnje perilo. Misel na to, da bi nevestino spodnje perilo ob prihodu na nov dom najprej pregledala in ocenila tašča, nam danes zvabi prizanesljiv nasmešek, nekoč pa je bilo prav od tega dela bale v mnogih primerih odvisno, kako je bila nevesta sprejeta v novi družini.

Raziskave zanimive, na prvi pogled obrobne teme, se je lotila upokojena učiteljica Darinka Sirk iz Dobrovega, ki ima v svoji zbirki več kot 700 kosov belega spodnjega perila iz obdobja 19. stoletja do druge svetovne vojne. Gre za kose, ki so jih briška dekleta za balo ukrojila, sešila in okrasila sama ali s pomočjo ožjih sorodnic in prijateljic. Pogled na skrbno izvezene in okrašene kose danes zbuja začudenje in spoštovanje do žena, ki so po vsakodnevnem delu zvečer sedle še k petrolejki in dolge tedne izdelovale perilo. Najstarejši kosi so nastajali ročno, mlajši pa tudi že s pomočjo šivalnih strojev.

Reportažo o spodnjem perilu nekoč, ki jo je pripravila Katja Munih, si lahko v celoti preberete v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo