Nedelja, 10 november 2019
Iskanje

Literatura na stičišču

V Puccinijevi ulici predstavili didaktično gradivo, ki je nastalo v sklopu projekta Eduka2

Gorica |
18. okt. 2019 | 10:21
Dark Theme

»Odmaknili smo se od nacionalnega pojmovanja literature in izhajali iz večjezičnega okolja širše regije.« Tako je na včerajšnjem srečanju v slovenskem višješolskem avditoriju v Puccinijevi ulici povedala izr. prof. dr. Ana Toroš, ko je predstavila didaktično gradivo, ki je nastalo v sklopu projekta Eduka2. Podnaslov projekta je Čezmejno upravljanje izobraževanja, sofinanciran pa je v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Italija–Slovenija s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ana Toroš je zbranim predstavila dva učbenika, ki sta prosto dostopna na spletni strani eduka2.eu, ter dve literarni digitalni pešpoti. Učbenika, ki se imenujeta Literatura na stičišču 1 in 2, imata dve različni ciljni publiki: prvi je namenjen osnovnim šolam v Sloveniji in nižjim srednjim šolam v Italiji. Težavnostna stopnja drugega pa je primerna za srednješolce v Sloveniji in višješolce v Italiji. Prvi učbenik obravnava literaturo v goriškem prostoru in na Videmskem, učbenik za višješolce pa je osredotočen na Tržaško, Koper in Istro. Učbenik za osnovnošolce oz. nižješolce so pripravili v slovenski, italijanski in furlanski različici, gradivo za srednješolce oz. višješolce pa je dostopno v slovenščini in italijanščini.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo