Sobota, 24 avgust 2019
Iskanje

Miklavič: »Zavračamo ideologije, ki so sprle evropske narode«

Na neofašistično provokacijo se je odzval župan Nove Gorice

Gorica |
12. feb. 2019 | 8:12
Dark Theme

Dogajanje okrog plakatov, ki jih je neofašistična organizacija Blocco studentesco polepila po Gorici in še zlasti na zidu slovenskega višješolskega središča v Puccinijevi ulici v Gorici, in reakcije na neofašistično provokacijo, so odmevali tudi v Sloveniji. Nanje se je odzval župan Nove Gorice Klemen Miklavič, ki je svojo izjavo naslovil na župana Gorice in na javnost, zato jo je medijem posredoval v slovenskem in italijanskem jeziku.

»Župan občine Gorica Rodolfo Ziberna je z obsodbo fašistične provokacije in z zahtevo po preiskavi storilcev pokazal spoštljiv odnos do slovenske manjšine in obenem ostro obsodil to nizkotno dejanje. Cenim njegov odziv, saj to pomeni, da se tako na slovenski kot italijanski strani želimo odločno upreti oživljanju duhov iz preteklosti,« je zapisal Miklavič in tako nadaljeval: »Naša prihodnost je v sodelovanju, soustvarjanju in bogatenju skupnega kulturnega prostora, v novih delovnih mestih in ustvarjanju blaginje za vse, ki tu živimo in delamo. Ponovno poudarjam, da je naša civilizacijska dolžnost, da zavračamo ideologije, ki so sprle evropske narode in ki so v dvajsetem stoletju pripeljale do tragičnega sosledja krivic. Obujanje tovrstnih simbolov in temačnih idej kjerkoli po Evropi je potrebno obsoditi in preganjati. Tudi zato smo se odločili, da Nova Gorica za Evropsko prestolnico kulture 2025 kandidira v sodelovanju z Gorico, saj nas prav različnost bogati, spoštovanje drug drugega pa pomeni trdne temelje za uspešen razvoj skupnega goriškega prostora. Postavimo zgled kulturnega, gospodarskega in urbanističnega zlitja obmejnega somestja.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo