Četrtek, 09 december 2021
Iskanje

Najbolj napeto bo v Gradežu

Na Goriškem bodo nove župane dobili v štirih občinah

2. okt. 2021 | 10:35
Dark Theme

Najbolj napeto bo v Gradežu, čeprav presenečenj ne gre izključiti niti v ostalih treh občinah iz nekdanje goriške pokrajine (Romans, Špeter ob Soči, Moraro), kjer bodo v nedeljo in ponedeljek, 3. in 4. oktobra, občinske volitve. V Gradežu se za župansko mesto potegujejo trije kandidati.

S podporo treh levosredinskih list se občanom predstavlja dosedanji župan, 51-letni Dario Raugna, ki je pred petimi leti povsem nepričakovano osvojil županski stolček; zbral je le 25,97 odstotka glasov, kar je bilo kakorkoli dovolj, da je premagal ostale kandidate. Med njimi je največ glasov (24,56 odstotka) prejel 70-letni Cladio Kovatsch, ki sta ga pred petimi leti podpirali dve občanski listi in se letos ponovno predstavlja volivcem na čelu poenotene desnosredinske koalicije.

Tudi sedanji župan Raugna ima večjo predvolilno podporo kot pred petimi leti, saj ga je podprla tudi Demokratska stranka, ki se je tako odpovedala samostojni kandidaturi. V dvoboj med Raugno in Kovatschem bi se rad vmešal tretji županski kandidat, 53-letni Maurizio Del Bello, nekdanji pokrajinski svetnik v vrstah desne sredine, ki ga podpira ena občanska lista.Gradež, ki ima nekaj več kot 8200 prebivalcev, je iz gospodarskega vidika izredno pomembna občina, saj njen turistični sektor prispeva pomemben delež bruto domačega proizvoda Goriške. Raugna si je v zadnjih letih zelo prizadeval za krepitev okolju prijaznega turizma, Gradež je promoviral kot kolesarsko destinacijo, omejil je gradnjo novih nepremičnin. Kovatsch je gradeško občino vodil kot komisar od leta 2015 do volitev leta 2016; na komisarsko mesto ga je postavila levosredinska deželna uprava, ki jo je vodila Debora Serracchiani, potem ko je takratni župan Edoardo Maricchio ostal brez podpore zadostnega števila svetnikov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo