Ponedeljek, 24 februar 2020
Iskanje

Obnovili grajsko klet

Vrhunska briška vina dobila svoj prostor

Brda |
17. maj. 2019 | 9:20
Dark Theme

Klet Brda je v četrte slovesno odprla prenovljeno zgodovinsko klet gradu Dobrovo. Poimenovali so jo Klet de Baguer in se tako poklonili grofu Silveriju de Bagueriju, ki je veliko prispeval k razvoju vinogradništva in vinarstva v Goriških Brdih in je prav v tej kleti arhiviral vina.

Zgodovinska klet gradu Dobrovo je bila obnovljena v sodelovanju z Goriškim muzejem. S projektom, ki je v celoti veljal 87.000 evrov, so začeli lani, potem ko se je iz prostorov predhodno izselila Vinoteka Brda. Kletni prostori ob renesančnem gradu Dobrovo so tako ponovno zaživeli v svoji prvotni vlogi: ponovno je to klet, kjer se v sodih neguje vino. »Gre pa tudi za to, da se je klet z obnovo vrnila v prvotno podobo,« je poudaril Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije. Klet je razcvet doživela v času Silverija de Bagueri leta 1880, ko je v njej začel arhivirati vina. Istega leta je v Brdih zasadil prvi vinograd, kot ga poznamo danes. Njegovemu zgledu so sledili številni briški vinogradniki.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo