Torek, 02 junij 2020
Iskanje

Po uvedbi prepustnice je šverc postal nacionalni šport

V prostorih nekdanje carinarnice na Pristavi pri Novi Gorici bodo v soboto odprli muzej tihotapstva

15. maj. 2019 | 8:23
Dark Theme

V prostorih nekdanje carinarnice na Pristavi pri Novi Gorici bodo v soboto, 18. maja, ob 17. uri odprli muzej tihotapstva Na šverc!, ki ga je uredil Goriški muzej. V objektu je poleg razstave urejena tudi soba pobega, ki bo za obiskovalce na voljo po 25. maju.

»Vse do leta 1955 so si to iznajdljivost lastili večinoma dvolastniki. Ker jih je nova meja odrezala od njihovih zemljišč, so do njih lahko dostopali samo s posebnimi dovolilnicami. Kmalu so dobili tudi obmejni prebivalci prepustnice in meja je postala z vsakim novim sporazumom bolj prehodna. Šverc je začel počasi postajati nacionalni šport,« pripoveduje glas iz LCD zaslona, ki ob risanih animacijah obiskovalca na kratko uvede v vsebino muzejske razstave.

Razstava je tudi interaktivna (KM)
Razstava je tudi interaktivna (KM)

Za šverc čez mejo so se najbolje obnesli fičoti in stoenke, vedo povedati upokojeni cariniki, ki so svoje poklicne izkušnje zaupali muzealcem. Ljudje so denar in blago skrivali tudi drugam: v pralnih praških so pogosto tičali avtodeli ali kasetniki, obleke so predelovali tako, da so imele všite skrivne žepe, celo izdolbene pete obuval so bile priročno skrivališče.

Muzej Na Šverc! je četrti in zadnji iz niza mini muzejev na meji, ki so nastali po ideji pokojnega direktorja Goriškega muzeja Andreja Malniča, avtor razstave je kustos Goriškega muzeja Rok Bavčar.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo