Nedelja, 22 maj 2022
Iskanje

Priprava poročila o odpadkih prvi korak v smeri sanacije

Glede odvoza odpadkov v hali Ulice Aquileia ostaja nerešen vozel pristojnosti

Gorica |
14. maj. 2022 | 8:21
Dark Theme

Goriška občina je podjetju Eva iz Trsta poverila nalogo, naj pripravi strokovno poročilo o stanju zapuščenih odpadkov v hali v Ulici Aquileia. Postopek za odvoz odpadkov, med katerimi so velike bale papirja, lepenka, plastika in najlon, se sicer vleče že dolgo let. Bale je leta 1998 v halo brez ustreznih dovoljenj pripeljalo podjetje Ecological Servise iz Roviga, ki je zatem šlo v stečaj. Objekt je zdaj last drugega podjetja, občina pa po zakonu nima pravnih instrumentov in niti denarnih sredstev, da bi poskrbela za odvoz materiala. Lansko leto je župan Rodolfo Ziberna z odredbo pozval lastnike hale, naj poskrbijo za odvoz odpadkov, deželno upravno sodišče pa je odredbo nato razveljavilo. Odgovornost za sanacijo je tako prešla na občino, ki pa ima zvezane roke.

»Ko bo pripravljeno strokovno poročilo, bomo imeli nekoliko bolj jasno sliko o tem, koliko odpadkov je, kam se jih lahko odpelje, ter seveda koliko finančnih sredstev bo potrebnih za ta poseg,« pravi odbornik za okolje Francesco Del Sordi. Priprava poročila, nato pa okvirnega pregleda potrebnih sredstev, bi »lahko« botrovala dejanju občine. To pa ni samoumevno, ker ostaja vozel o tem, kdo bi moral poskrbeti za odvoz, še nerešen s pravnega vidika. Na goriški prefekturi je v teh mesecih potekalo več srečanj, ki so se jih udeležili predstavniki občin, Dežele FJK, zdravstvenega podjetja, okoljske agencije Arpa, gasilcev in varnostnih organov. Z usklajevanjem med ustanovami so skušali tudi najti odgovor na vprašanje, kdo naj poskrbi za odvoz. Zakonodaja namreč občini ne dopušča, da bi vstopila v objekt v zasebni lasti in porabila javni denar za odvoz odpadkov, niti tega ne bi smela storiti, če bi ji lastnik brezplačno odstopil halo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Italijanska vlada je odločila, da zaradi manjše razpoložljivosti energentov zaradi vojne v Ukrajini temperature ob uporabi klimatskih naprav ne smejo biti nižje od 27°C, pozimi pa ne bodo smele presegati 19°C (+/- 2°C).

17. maj. 2022 | 6:00
Soglašam, ker menim, da gre za upravičeno žrtev
Soglašam le delno, ker menim, da je ob omenjenih temperaturah poleti pretoplo in pozimi premrzlo za življenje in delo
Odločitev zavračam, ker menim, da je neustrezna
Odločitev odločno zavračam, ker menim, da gre za neupravičeno žrtev
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo