Sobota, 27 november 2021
Iskanje

Pustna dediščina bo zaživela tudi preko panojev (video)

V sovodenjski občini so namestili osem panojev s fotografijami in razlago krajevnih pustnih običajev

17. feb. 2021 | 8:27
Dark Theme

Osem panojev na raznih lokacijah v sovodenjski občini bo po novem seznanjalo mimoidoče z bogato pustno dediščino teh krajev. S projektom Pust v občini Sovodnje nekoč in danes bo društvo Karnival predstavilo izbor fotografij vaških koledovanj in informacije o razvoju pustnih običajev. Panoje je društvo v sodelovanju z Občino Sovodnje namestilo v Sovodnje, na Vrh, v Rupo in na Peč. V Sovodnjah so panoji na ogled pred občinsko knjižnico, Kulturnim domom Jožefa Češčuta, v občinskem parku v Ulici Vilka Fajta ter pred županstvom. Na Vrhu so informativni pano namestili pred centrom Danica, v Gabrjah pred društvom Skala, v Rupi pod nekdanjo osnovno šolo in na Peči pred vhodom na kotalkališče.

Posnetek, s katerim je društvo Karnival predstavilo fotografsko razstavo, so včeraj objavili na društveni spletni strani in družbenih omrežjih. V njem so dvojezično opisali občinsko ozemlje, preko dronskih posnetkov in z razlago, v kateri se med najbolj občutene tradicije prišteva, seveda, prav pustne običaje. Preko posnetkov in starih fotografij so gledalcem prikazali, kako se v Sovodnjah praznuje pust v zadnjih desetletjih, a tudi kateri so stari pustni običaji. Na Vrhu se na primer vsako leto odvija etnografski pustni sprevod, v katerem razne figure ponazarjajo večni boj med dobrim in zlim, lepim in grdim, novim in starim. V ostalih zaselkih so tradicionalne like zamenjali z modernejšimi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Želel/a bi, da vlada državljanski socialni dohodek (it. reddito di cittadinanza):

13. nov. 2021 | 6:00
Obdrži
Obdrži, toda v spremenjeni obliki
Ukine
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo