Torek, 15 junij 2021
Iskanje

S pravnega vidika ga ni, čeprav v praksi že nastaja

Poslanec Guido Germano Pettarin o skupnem mestu

Gorica |
5. may. 2021 | 7:33
Dark Theme

»Gorica in Nova Gorica naj postaneta eno samo mesto,« si je pred nekaj tedni zaželel Guido Germano Pettarin, goriški poslanec stranke Naprej, Italija (Forza Italia), ki že več let zagovarja potrebo po čim tesnejšem sodelovanju med sosedama. Njegove besede so sprožile najrazličnejše odzive; nekateri so poslanca podprli, drugi – zlasti predstavniki njegove stranke – so ga ostro kritizirali. Da bi nam pojasnil svoje stališče, smo ga zaprosili za pogovor, h kateremu je takoj pristal.

Vaše izjave o skupnem mestu so sprožile obsežno razpravo. Ste pričakovali toliko – tudi zelo ostrih – odzivov?

Seveda. Osebno sem zelo zadovoljen, da je moj predlog sprožil debato. Upam, da se bo razprava še nadaljevala, saj sem prepričan, da je še kako potrebna. Pomembno je prav vsako mnenje tako za kot proti, saj bomo le z izmenjavo mnenj prišli do zavesti o velikem pomenu tega vprašanja za prihodnost naših dveh mest, jaz pravim – našega skupnega mesta. Zaradi tega upam, da bodo sledili novi odzivi, saj moramo prisluhniti mnenju čim večjega števila ljudi.

Na kaj pravzaprav mislite, ko govorite o skupnem mestu?

V bistvu o zlitju dveh realnosti v eno, kar dandanes s tehničnega in pravnega vidika še ni izvedljivo. Danes imamo dve različni državi s svojima pravnima sistemoma, obenem nimamo evropske zakonodaje, ki bi dopuščala nastanek skupne entitete. Čeprav je iz pravnega vidika združitev še neizvedljiva, moramo kakorkoli ravnati, kakor da bi že bila mogoča. Koordinirati moramo dejavnosti in posege v prostor; sprejeti moramo skupne smernice, ki zadevajo prostorska načrta, kar sicer občini Gorica in Nova Gorica že počenjata. Zaenkrat še ni mogoče imeti skupnega prostorskega načrta, vendar lahko imamo skupne smernice, ki jih gre upoštevati pri pripravi dveh prostorskih načrtov. Na ta način imamo dva dokumenta, ki se dopolnjujeta in usklajujeta, kot da bi bilo že mogoče imeti en sam prostorski načrt.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali soglašate s tistimi, ki trdijo, da bi morali imeti cepljeni proti covidu-19 vrsto ugodnosti, kot so, denimo, brezpogojna druženja, potovanja brez obveznega brisa, odprava zaščitnih mask?

7. jun. 2021 | 17:04
Da
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo