Sobota, 04 december 2021
Iskanje

»Še je puntarskega duha v nas«

Na prvomajskem slavju v Števerjanu veliko obiskovalcev

2. maj. 2019 | 17:33
Dark Theme

Letošnji prvomajski praznik na Bukovju v Števerjanu sodi po številu obiskovalcev med bolj uspele v zadnjem desetletju. Poleg domačinov je bilo opaziti skupinice iz Gorice, Sovodenj in Doberdoba, še več pa s Tržaškega in italijansko govorečih občanov. Gostujoči govornik je bil Matjaž Nemec, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, ki je najprej posredoval zadovoljstvo nad prazničnim domačim vzdušjem. Nadaljeval je z navajanjem vrednot delavskega praznika, pozval k preseganju vseh družbenih razslojenosti in opozoril na nezanesljivo prihodnost. »Zdi se, da so migrantsko krizo in z njo povezano nemoč Evropske unije spretno pričele izkoriščati marginalne politične ideje, ki se hranijo s strahovi ljudi. Takšne ideje, ki smo jim pred več kot pol stoletja na skupnem evropskem prostoru odločno pokazali rdeč karton. Dandanes pa te trkajo na vrata uradnih evropskih institucij, še več, njeni najvidnejši predstavniki jim na široko odpirajo vrata,« je dejal Nemec, ki pa meni, da tudi s prvomajskimi srečanji, kakršno je Števerjansko, »sporočamo, da te ideje ne sodijo pod skupno evropsko streho«.

Za njim je spregovorila predsednica SKGZ Ksenija Dobrila. Povezala je praznovanje dneva italijanske splošne vstaje 25. aprila 1945 z delavskim praznikom in s težavo pridobljenimi delavskimi pravicami v zadnjem poldrugem stoletju. Slednje so pod močnim udarom sil, ki izrabljajo najbolj nazadnjaške strasti, kakršne so doslej tlele pod pepelom med fašističnimi nostalgiki in se sedaj kažejo z vse bolj izzivajočimi oblikami. Govornica pa v različnih okoljih opaža tudi pozitivno energijo, začetke nekega skupnega hotenja po boljši družbi, ki bo kot »podzemna reka« živo vzniknilo na dan in zamejilo to duhomorno, mrakobno politiko brez izhoda. »Še je puntarskega duha v nas,« je dejala Ksenija Dobrila.

Razvedrilni del sporeda je ponudil nastop sedmih mažoretk iz Doberdoba in nastop godbenega društva Nabrežina, nakar je zaigrala glasbena skupina Belle de jour.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo