Ponedeljek, 18 november 2019
Iskanje

Slovenščina v štirih občinah, v Gorici samo v štirih rajonih

Zavod Istat pošilja gradivo družinam, ki so bile vzorčno izbrane za popis prebivalstva in stanovanj

Gorica |
15. okt. 2019 | 6:18
Dark Theme

V Tržiču, Zagraju, Krminu in Ronkah bodo vse naključno izbrane družine, ki bodo sodelovale pri letošnjem popisu prebivalstva in stanovanj, prejele popisno gradivo tako v italijanskem kot tudi v slovenskem jeziku, medtem ko bosta v Gorici italijanščina in slovenščina enakopravni samo v štirih rajonih - Štandrežu, Podgori, Pevmi-Oslavju-Štmavru in Svetogorski četrti.

Z lanskim letom se je državni statistični zavod Istat odločil za uvedbo novega načina popisovanja družin in stanovanj, saj se je odpovedal generalnemu popisu, ki so ga na celotnem državnem ozemlju izvajali vsakih deset let. Po novem poteka popis vsako leto v večjih občinah in vsaka štiri leta v manjših; poleg tega v poštev ne pridejo prav vse družine, temveč jih v vsaki občini vzorčno izberejo določeno število, ki je sorazmerno s številom prebivalcev. Letošnji popis bodo izvedli v skupno 2800 občinah iz cele Italije. V goriški pokrajini bodo letos na vprašanja državnega zavoda Istat odgovarjali v Krminu, Foljanu-Redipulji, Gorici, Gradežu, Medei, Tržiču, Ronkah, Zagraju, Škocjanu, Turjaku in Vilešu.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo