Torek, 17 september 2019
Iskanje

Spomenik posvečajo »žrtvam partizanov komunistov«

V spominskem parku v Gorici na pobudo združenja Lega nazionale

Gorica |
13. jun. 2019 | 14:01
Dark Theme

V spominskem parku v Gorici bodo na pobudo združenja Lega nazionale zgradili nov spomenik, na katerem bo približno petdeset imen deportirancev v Jugoslavijo ob koncu druge svetovne. »Na spomeniku bo napis, s katerim bomo opozorili, da so za deportacije krivi partizani komunisti, ki so podpirali priključitev Gorice Jugoslaviji,« pravi Luca Urizio, predsednik združenja Lega nazionale, in pojasnjuje, da so začetno imeli seznam 52 izginulih, vendar so z njega odstranili tri imena, za katera so ugotovili, da bi ne spadala na lapidarij. Po drugi strani so vsa ostala imena preverili s pomočjo družin preminulih. Urizio napoveduje, da bodo s časom na lapidarij dodajali nova imena - predvidoma na dan 3. maja. »Papeški nuncij je po vojni ugotovil, da je bilo iz Gorice deportiranih v Jugoslavijo 1560 ljudi; številni so se vrnili domov, vendar računamo, da jih je umrlo okrog 900; kljub temu bo na spomeniku ostala številka 665, saj nočemo nikakor zlorabljati žrtev, kot počenjajo nekateri,« pravi Urizio in napoveduje, da bo nov spomenik stal nasproti današnjega lapidarija. Gradnja novega spomenika bo stala približno 20.000 evrov. 5000 evrov bo dala na razpolago Lega nazionale, nekaj bo prispevalo ezulsko združenje ANVGD, za ostali del zneska računajo na prostovoljne prispevke posameznikov. Dodatni denar bo potreben za tlakovanje ploščadi pred novim spomenikom.

»Če ne bo zapletov, bomo spomenik zgradili med poletjem in ga odkrili 15. septembra, saj so ravno 16. septembra 1947 italijanski vojaki vkorakali v Gorico; drugače bo odkritje 9. februarja, na predvečer dneva v spomin na fojbe in eksodus,« napoveduje Urizio in poudarja, da so za deportacije in umore odgovorni partizani komunisti. »Seveda niso bili vsi partizani enaki; v goriškem odboru CLN so bili tudi nekateri komunisti, ki niso hoteli, da bi Gorica postala slovansko mesto. To so plačali z življenjem,« pravi Urizio, ki je včeraj načrt za nov spomenik predstavil v spominskem parku v družbi župana Rodolfa Ziberne. »Partizani so se po Italiji res borili za svobodo; pri nas so pa nekateri med njimi sodelovali pri deportacijah in umorih,« je pojasnil župan in pozval ANPI-VZPI, naj prizna napake osvobodilnega boja na Goriškem.

Maketa novega spomenika (BUMBACA)
Maketa novega spomenika (BUMBACA)

Načrt za nov spomenik je pripravila arhitektka Barbara Fornasir, ki je umrla pred kratkim. Včeraj je bil v spominskem parku navzoč njen brat Marco, ki je poudaril, da so številni spomeniki posvečeni žrtvam nacifašističnega nasilja. »Zdaj bo končno nekje pisalo, kdo je odgovoren za poboj tolikih Goričanov,« je poudaril Marco Fornasir. Med včerajšnjo svečanostjo so se spomnili 12. junija 1945, ko so jugoslovanski vojaki zapustili mesto. »Takrat je bila Gorica res osvobojena, saj je mesto po prvem maju 1945 prešlo z ene diktature pod drugo,« je poudaril župan, medtem ko je Urizio razložil, da obstoječega lapidarija ne bodo spreminjali. Z njega bodo odstranili samo eno ime na zahtevo družine, saj je bila doslej ena in ista oseba zabeležena z dvema imenoma (Armando Cossutta je bil tudi Armando Donatini). Glede novega seznama imen je pojasnil, da se ne nanaša samo na izginule maja 1945.

Združenje ANPI-VZPI je svojčas že opozorilo, da je danes na lapidariju 93 imen, ki sodijo drugam, pet imen pa se dvakrat ponavlja. Tudi na novem seznamu 52 imen jih po besedah borčevske zveze res sodi na lapidarij le kakih petnajst.

Včerajšnje spominske svečanosti se je poleg nekaterih svojcev preminulih udeležil občinski odbornik Fabrizio Oreti. Ker je Urizio tudi član Lige, sta bila navzoča oba njena predstavnika v goriškem občinskem odboru - podžupan Stefano Ceretta in odbornica Marilena Bernobich. Med drugim je Urizio zavrnil vse obtožbe, da je Lega nazionale pristranska. »Pristranski je, kdor brani svoje prednike, ki so po koncu vojne deportirali in pobijali civiliste, tudi ženske in otroke. Mi si zgolj prizadevamo, da ohranjamo spomin na tiste, ki so se borili za našo domovino in za naše mesto, italijansko Gorico. Po 74 letih smo končno dosegli, da bodo na spomeniku omenjeni zločini partizanov komunistov. V raznih krajih po Italiji so že sprožili postopke, da bi tudi tam postavili podobne spomenike.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

V katerem jeziku najraje prebirate knjige?

28. avg. 2019 | 17:38
V slovenščini
V italijanščini
V slovenščini in italijanščini
V drugih jezikih
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo