Sobota, 24 julij 2021
Iskanje

»Steza nam postaja že pretesna«

Kolesarske površine na Korzu Italia so že dokaj priljubljene

Gorica |
26. apr. 2021 | 7:33
Dark Theme

Medtem ko novi, za zdaj eksperimentalni enosmerni prometni režim na Korzu Italia še vedno razburja del goriške javnosti, so kolesarji v glavnem zadovoljni s kolesarsko stezo na cestišču in jo množično uporabljajo. Tako ene kot druge pa povezuje nasprotovanje drugi vrsti parkirnih mest za avtomobile sredi cestišča, tik ob robu kolesarske steze, ki je estetsko zares neposrečena in moteča tako za kolesarje kot za avtomobiliste. Prvim je v napoto, ker vozniki parkiranih avtomobilov včasih na stežaj odpirajo vrata in s tem ogrožajo kolesarje, avtomobiliste pa motijo zastoji in vtis utesnjenosti zaradi vožnje po voznem pasu med dvema vrstama parkiranih vozil, kjer se je treba ustavljati vsakič, ko nekdo parkira ali se odpelje s parkirnega mesta.

Kolesarska steza pa je kot omenjeno že dokaj priljubljena. Kolesarji so to sami preverili pred dnevi in s številkami podkrepili vtis, da se je poslužuje vse več Goričanov. Kot so objavili na Facebook strani skupine Sì ciclabile in Corso Italia, so prejšnjo soboto izvedli preizkus in v šestih kratkih, 5-minutnih časovnih presledkih med 10. uro in 12.30 v bližini križišča z Ulico IX agosto prešteli, koliko kolesarjev se po stezi pelje v obe smeri. Številke so po njihovi oceni zelo spodbudne. V vsakem od 5-minutnih presledkov so našteli med 10 in 20 kolesarjev. Po vrsti so zabeležili 19, 13, 11, 14, 12 in 18 kolesarjev, v skupnem seštevku pa 87 v 30 minutah. »To pomeni povprečno okrog 170 v eni uri in po previdnostni oceni, ki upošteva možna nihanja čez dan, domnevno blizu 1500 v celem dnevu,« ugotavljajo.

Številka 1500 dnevnih uporabnikov pa je pomemben mejnik, saj jo načrtovalci kolesarskih povezav v Franciji na primer obravnavajo kot kritično točko, preko katere bi bilo treba dvosmerno kolesarsko stezo razširiti vsaj na 3 metre širine. Steza na goriškem Korzu je zdaj široka 2,5 metra, kar je minimalna širina za dvosmerno kolesarsko stezo po italijanskem prometnem zakoniku.

»Steza nam postaja že pretesna,« navajajo kolesarji in vabijo občinsko upravo, naj po koncu eksperimentalnega obdobja, ko bodo razmislili o dokončni ureditvi Korza, vzamejo v poštev tudi možnost širitve. »To toliko bolj, če se bodo odločili za odstranitev druge vrste parkirnih mest, ki nikomur ni všeč, in bi lahko pridobljeni prostor enakovredno porazdelili med avtomobiliste in kolesarje z razširitvijo voznih pasov za ene in druge,« so zapisali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali vas skrbi delta različica novega koronavirusa?

2. jul. 2021 | 17:24
Da, zelo
Kar precej
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo