Torek, 22 oktober 2019
Iskanje
Tek

Tečeta, da v Keniji preživljata družini

Mlada tekača obiskala osnovno šolo v Pevmi

Pevma |
1. mar. 2019 | 9:20
Dark Theme

V Keniji povprečna mesečna plača znaša 45 evrov, zato mladi Kenijci iščejo priložnost za zaslužek v Evropi s tekom. Nekateri med njimi trenirajo na Goriškem, saj jih v Fari gosti tekaški navdušenec in trener Cesare Ballaben.

Včeraj je v družbi dveh svojih tekačev obiskal osnovno šolo Josip Abram v Pevmi, kamor ga je povabil učitelj Tomaž Devetak, tudi sam zelo dober tekač. »Zamislili smo si nekoliko drugačno srečanje ob dnevu slovenske kulture. Ob 8. februarju ga nismo uspeli izpeljati, saj smo morali počakati, da sta pred enim tednom prva dva tekača prišla iz Kenije na Goriško,« je včeraj povedal Devetak, ki je zatem izrekel dobrodošlico Bellabenu in dvema kenijskima tekačema. Pričakali so jih s tridesetimi pari odrabljenih, vendar še dobrih telovadnih copat, ki jih bo Ballaben poslal v Kenijo, kjer si domačini ob zelo nizkih plačah s težavo privoščijo primerno športno obutev.

Z otroki sta se v nadaljevanju pogovarjala 29-letni Ken Mutai in 27-letni Cosmas Kigen; oba prihajata iz okolice mesta Eldoret, ki ima nekaj manj kot 300.000 prebivalcev in se nahaja na 2200 metrov visoki planoti. S tekom sta se začela ukvarjati v šoli, ko sta imela približno dvanajst let. Pred nekaj leti sta se kot številni drugi kenijski mladi tekači začela odpravljati v Evropo, kjer se udeležujeta najrazličnejših tekov na 5, 10 in 21 kilometrov; tekmujeta tudi v krosu, Mutai je odtekel tudi nekaj maratonov. Svoj najboljši dosežek je pred nekaj leti dosegel v Kölnu, kjer je s časom 2 ur 9 minut in 43 sekund zasedel tretje mesto.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo