Sreda, 19 februar 2020
Iskanje

V doberdobskem rezervatu prvič v Italiji ujeli zlatega šakala (foto in video)

14 kilogramov težkega samca so poimenovali Yama in ga opremili z ovratnico

21. avg. 2019 | 11:49
Dark Theme

V naravnem rezervatu Doberdobskega in Prelosnega jezera so prvič v Italiji ujeli zlatega šakala (Canis aureus), ki so ga izpustili v naravo, potem ko so ga opremili z GPS telemetrično ovratnico, so sporočili z videmske univerze. Šakal se je v past ujel v v sredo, 14. avgusta, okoli 5.30 zjutraj, potem ko so se na to operacijo pripravljali več kot eno leto v sklopu evropskega projekta Interreg Italija - Slovenija Nat2Care.

Odraslega, 14 kilogramov težkega samca so poimenovali Yama, s pomočjo ovratnice pa bodo raziskovalci zbirali podatke o gibanju in življenju te živali. Gre šele za drugega zlatega šakala, ki so ga v Italiji opremili z ovratnico. Prvi je bil Alberto, ki so mu priskočili na pomoč, potem ko ga je v bližini Osoppa povozil avtomobil, ko je bil star 11 mesecev.

Zlati šakal je sicer domorodna vrsta v Evropi, vendar je tisočletja živel omejen le na jugovzhodne obale celine. V zadnjih desetletjih pa se pospešeno širi po vsej celini, tudi v Sloveniji. Iskanje vzroka, ki je sprožil tako nenadno razširitev domorodne vrste, je dolgo časa belil glavo strokovnjakom. Dve študiji sta sedaj odkrili najverjetnejši razlog, ki je omogočil širjenje šakala po Evropi: volkovi. Oziroma bolj natančno: pomanjkanje volkov.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo