Nedelja, 23 februar 2020
Iskanje

V Šempetru v petih letih rodilo le devet Goričank

Kljub skromnim rezultatom podaljšali čezmejni sporazum

13. mar. 2019 | 8:13
Dark Theme

Čezmejni sporazum so podaljšali, čeprav je bil njegov učinek doslej dokaj skromen, saj se je za porod v šempetrski bolnišnici v petih letih odločilo le devet nosečnic iz Gorice. Dne 18. julija 2014 sta Dežela Furlanija Julijska in Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca podpisali dogovor, ki določa, da bo zdravstveno podjetje za Posočje in južno Furlanijo krilo stroške za porode v šempetrski bolnišnici za porodnice s stalnim bivališčem v občinah Gorica, Fara, Moš, Števerjan, Sovodnje in Šlovrenc, ki so med nosečnostjo obiskovale ambulante bolnišnice v Gorici oziroma v severnem delu goriške pokrajine.

Izredni komisar za zdravstveno podjetje za Posočje in južno Furlanijo Antonio Poggiana je konec februarja podpisal sklep, s katerim je podaljšal veljavnost sporazuma do konca letošnjega leta. Na podlagi sporazuma lahko goriške porodnice rodijo v Šempetru, potem ko pridobijo ustrezno avtorizacijo zdravstvenega podjetja. Za vsak porod - naravni ali s carskim rezom - bo Dežela Furlanija Julijska krajina nakazala šempetrski bolnišnici 1200 evrov.

Doslej sta dve goriški porodnici rodili v Šempetru leta 2004; leto kasneje so našteli štiri »čezmejne« porode, leta 2016 le enega in leta 2017 nobenega. Lani sta v šempetrski bolnišnici rodili še dve goriški porodnici. Iz številk jasno izhaja, da se sporazum ne uresničuje, kot so pričakovali - in želeli.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo