Petek, 07 maj 2021
Iskanje

Vrtec in šola bosta potresno varnejša

Doberdobska občina bo tudi uredila stezo okrog jezera

10. apr. 2021 | 9:45
Dark Theme

Doberdobska občina bo poskrbela za prilagoditev vrtca in osnovne šole protipotresni zakonodaji, uredila bo stezo okrog jezera in povečala energetsko varčnost občinske telovadnice; na voljo ima tudi 100.000 evrov ministrskega prispevka, ki bo namenjen nadaljevanju posodabljanja javne razsvetljave, medtem ko je prenova paludarija zaključena. Spisek omenjenih javnih del je vključen v letošnji občinski proračun, ki so ga pred dnevi odobrili z glasovi upravne večine.

Za gradbena dela, po zaslugi katerih bo doberdobski vrtec Čriček potresno varnejši, imajo doberdobski občinski upravitelji na voljo 140.000 evrov, ki prihajajo iz sklada medobčinske zveze. V kratkem bodo odobrili izvršilni načrt, nakar bodo izbrali izvajalca del. Za osnovno šolo Prežihovega Voranca imajo trenutno na voljo 49.000 evrov, ki jih bodo porabili za pripravo načrta; za izvedbo gradbenih del za povečanje protipotresne varnosti osnovnošolske stavbe bodo predvidoma potrebovali med 700 in 750 tisoč evrov; denarja za zdaj še nimajo na razpolago, vendar pričakujejo, da bo njihova prošnja po prispevku v kratkem sprejeta.

Doberdobska občina ima po drugi strani že na razpolago 100.000 evrov za gradnjo nove steze okrog jezera. Občina je med lansko jesenjo sprožila postopek, v okviru katerega bo v zemljiško knjigo vpisana služnost za parcele, po katerih bodo zgradili novo sprehajalno stezo. Ob vzpostavitvi služnosti bodo lastniki ohranili svojo lastninsko pravico, tako da ne bodo potrebne razlastitve. Občina je s postopkom že seznanila vse lastnike. Upoštevajoč izredne razmere, ki so posledica pandemije, gre pričakovati, da bi se gradnja steze lahko začela proti koncu leta.Za povečanje energetske varčnosti telovadnice ima doberdobska občina na voljo 1.265.000 evrov prispevka iz sklada medobčinske zveze. Na občini je v teku postopek za določitev načrtovalca, ki bo pripravil izvršilni načrt, sledil bo razpis za izvedbo del, ki bodo po besedah občinskega odbornika Daniela Jarca prišla na vrsto prihodnje leto.

Doberdobska občina je tudi letos prejela ministrski prispevek za razna dela za povečanje energetske učinkovitosti, ki znaša 100.000 evrov. Podoben prispevek so prejeli tudi lani; namenili so ga obnovi javne razsvetljave v Doberdobu, Jamljah in v nekaterih predelih Dola. Po vsej verjetnosti bodo z nadomeščanjem starih svetil z novimi nadaljevali tudi letos.Ravno pred kratkim se je zaključila obnova paludarija ob Doberdobskem jezeru, za kar so imeli na razpolago 100.000 evrov deželnega prispevka; župan Fabio Vizintin napoveduje, da bodo v kratkem sprožili postopek, s katerim bodo izbrali upravitelja objekta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

19. apr. 2021 | 16:56
Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
Doma
V Italiji
V Sloveniji
Na Hrvaškem
V kakšni drugi državi
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo