Nedelja, 03 julij 2022
Iskanje

Za lažje učenje branja

Kobi razvil brezplačno aplikacijo, ki bo prvošolčkom pomagala ob vrnitvi v klopi

15. mar. 2021 | 8:15
Dark Theme

Startup Kobi, ki deluje pod okriljem Primorskega tehnološkega parka, je razvil mobilno aplikacijo Kobi TO!, ki bo prvošolčkom pomagala pri učenju branja ob vrnitvi v šolske klopi. Aplikacija je vsem na voljo brezplačno.Večmesečno šolanje na daljavo se še zlasti pri najmlajših otrocih najbolj pozna, ugotavljajo pri podjetju Kobi, kjer dodajajo, da bralna pismenost v zadnjem obdobju ni le mirovala, pač pa je pri številnih nazadovala. In prav ti bodo morali delo zadnjih mesecev nadoknaditi.

Pri Kobiju so že konec oktobra zavihali rokave in posledica tega je niz brezplačnih vsebin, ki bodo najmlajšim pomagale ob vrnitvi v šolske klopi. Kobi TO! je mobilna aplikacija, ki šolarjem omogoča vadbo enostavnih besed, njihovo izgovorjavo in vezavo. V zadnjem letu in pol smo ogromno časa namenili študiju ameriških raziskav o učenju in poučevanju branja in prišli do vrste pomembnih ugotovitev, ki se nanašajo tudi na slovenski jezik.

Raziskave potrjujejo, da je natančno dekodiranje osnova za kasnejše tekoče branje. Kadar otroci te veščine ne usvojijo dobro, se zatekajo k neučinkovitim strategijam, kot je ugibanje besed iz konteksta ali ugibanje glede na prvi glas. Z branjem nesmiselnih črkovnih zvez brez konteksta učinkovito delamo na tej veščini, pravi Ursula Lavrenčič, vodja projekta in strokovnjakinja na področju opismenjevanja.

Kobi TO! je mogoče naložiti s spletne strani kot aplikacijo na mobilni telefon ali tablico, ali pa do njega dostopati z računalnika. Za tiste, ki so se digitalnih vsebin v zadnjem obdobju naveličali, pa aplikacija omogoča tudi tiskanje bralnih listov in vadbo v papirnati obliki. Kobi pripravlja tudi spletno predstavitev, ki jo bo gostila platforma Pozitivna psihologija. Prijave za predstavitev se zbirajo na tej povezavi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava