Ponedeljek, 15 avgust 2022
Iskanje

Zgodba Bele Tulpe naposled zaživela v videoposnetku

Speljali do konca projekt Glasbene matice

Gorica |
25. jul. 2021 | 6:33
Dark Theme

Zgodba o Beli Tulpi in njeni ljubezni je zaživela v videoposnetku. Minulo nedeljo so na YouTube kanalu in Facebook strani Glasbene matice FJK objavili glasbeno pravljico Zaljubljeni tulipan. S posnetkom se je zaključil projekt, ki je se na pobudo profesorice in dirigentke Ambre Cossutta začel že v šolskem letu 2019/20, a ga zaradi pandemije niso uspeli speljati do konca. Skupinskim vajam so morali dobiti alternativo, tako da so se med letošnjim šolskim letom odločili za pripravo videoposnetka. V glasbeni pravljici, ki jo je leta 2013 v rimanih verzih napisala pesnica Bina Štampe Žmavc, nastopajo učenci goriške podružnice Glasbene matice, ki so poskrbeli tako za petje in glas pravljičnih junakov kot za glasbeno podlago. Ob glasbi se na video posnetku vrtijo ilustracije Sandre Crasnich Kump.

Protagonistka glasbene pravljice je Bela Tulpa (v posnetku glas Giulie Sartori), ki jo je zaradi Roza Tulpe zapustil izbrani tulipan. Več cvetov poskuša dvigniti njeno vzdušje, saj zaradi njene žalosti veni celotno tulipanovsko kraljestvo. Kralj (v posnetku Alessandro Rigonat in Jaro Brecelj) in kraljica (glas Zore Černic), zato skleneta, da ponudita nagrado tistemu, ki bo pregnal njeno žalost. Na pomoč prihitijo cvetovi iz vseh koncev in krajev: Možina (v posnetku Lara Lakovič), Cvetača (glas Aurore Marie Ludovice Venuti), Zali Klobuček (glas Elene Lo Cascio), Bela Omela (v posnetku Demetra Jarc) in Pehtra (glas Ilarie Duše Crasnich). Zgodba se srečno konča, ko na pomoč priteče Modri tulipan, ki v Beli Tulpi najde svojo ljubezen. Vse učence, ki kot junaki nastopajo v pravljici, je tako pevsko kot dramsko pripravila profesorica Mojca Milič. Glasbeno skupino, ki igra v podlagi, pa sestavljajo Jasna Brecelj na flavti, Jacopo Vincenzini na violini, Tilen Tomsič na klavirju, Mark Volk na bas kitari in Tian Zorn na tolkalih.

Pripravili so jih profesorji Glasbene matice v Gorici: Manuel Figheli, Iris Risegari, Ambra Cossutta, Franko Reja in Andrej Pirjevec, ki je tudi poskrbel za priredbo za bobne. Pravljico o Zaljubljenem tulipanu je uglasbila prof. Ambra Cossutta, ki je posnetek tudi zrežirala. Za tonsko in video obdelavo posnetka je poskrbel Andrej Iussa, medtem ko se pod animacijo podpisuje Aleš Vodopivec. Posnetek je na ogled na YouTube kanalu in Facebook strani Glasbene matice FJK.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava