Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

DEŽELNI SVET - Politična farsa o Titu (Sandor Tence)

9. okt. 2018 | 18:16
Dark Theme

Če ne bi bili vanjo vpletena deželni svet in rimski parlament, bi »afero« o Titovem odlikovanju lahko obravnavali kot zelo marginalno in celo kot smešno zadevo ali farso. Italijanski predsednik Giuseppe Saragat je svojega tedanjega gosta v Rimu odlikoval daljnega leta 1969, to se pravi pred skoraj petdesetimi leti, pobudniki odvzema odlikovanja pa se delajo, kot da bi bil Tito odlikovan predvčerajšnjim. Ob tem le mimogrede pojasnjujejo, da se državnih odlikovanj na osnovi sedanjih pravil ne da preklicati ali odvzeti, za kar je potreben nov zakon, ki ga mora odobriti parlament. Skratka, zelo zapleten postopek, ki zahteva veliko časa.
O Titu in njegovi zgodovinski vlogi nima smisla razpravljati, vredno razmisleka pa je dejstvo, da je deželni svet v sredo skoraj tri ure razpravljal o Titu in fojbah, včeraj dopoldne pa eno uro znova o fojbah v luči uboja mlade Norme Cossetto. Kot da ne bi bilo drugih vprašanj in argumentov, ki zadevajo vsakdanje življenje ljudi oziroma problemov našega prostora.
Najbrž ima prav vodja deželnih svetnikov Demokratske stranke Sergio Bolzonello, ki očita vladajoči desni sredini, da govori o Titu, ker nima dejansko (še) nič za pokazati. Podoben scenarij je prej ali slej pričakovati v parlamentu, ko bo, če bo, začel obravnavati zakonske osnutke za spremembo zakonodaje o podeljevanju državnih odlikovanj.
Na desnici je o tem v teku pravo politično prerivanje med Fratelli d’Italia in Forza Italia, v katerega so se vključili tudi nekateri tržaški zastopniki Lige. Nič kaj lep spektakel, ki smo ga sicer že vajeni, ko se je zadnjič zgodil (na tem področju je daleč prednjačil tržaški občinski svet), pa smo upali, da bo res zadnji.
Očitno smo bili naivni in takšnih debat, če jih tako lahko sploh imenujemo, bomo še videli in slišali. Glede Tita naš deželni svet ni izjema, saj se je za odvzem odlikovanja že opredelila deželna skupščina Veneta, kjer niso imeli fojb in niti niso doživeli »jugoslovanske okupacije.«
Nikoli ne bomo zvedeli, če se Josip Broz Tito zaradi polemike o italijanskem odlikovanju obrača v grobu ali ne. Vse skupaj je vsekakor precej klavrno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava