Sobota, 11 julij 2020
Iskanje

ALITALIA: »Vizija« prihodnosti

Trst |
13. jul. 2019 | 9:00
  Dark Theme

  Odločitev je padla, poročajo italijanski mediji. Letalsko družbo Alitalia bodo podržavili. Z drugimi besedami: večni izgubar bo spet na plečih davkoplačevalcev. Trenutno izgublja milijon evrov na dan. A to je stara zgodba. Posebnost, čisto italijanska, je zdaj v tem, da bodo večinski delničar, skupaj z ministrstvom za gospodarstvo, Državne železnice. To je subjekt, ki je v bistvu za letala konkurent. Znano je na primer, da je k deficitu Alitalie v preteklih letih bistveno pripomogla tudi uvedba hitrih vlakov med Milanom in Rimom, ki so krepko zmanjšali število letalskih potnikov na tej včasih donosni relaciji.

  A to še ni vse. Bolj razvite evropske države resno razmišljajo o tem, da bi iz okoljevarstvenih razlogov polete na kratkih razdaljah, denimo med Parizom in Brusljem, povsem nadomestili s hitrimi vlaki. Ekološko vzdržna prihodnost, pravijo, je v evropski mreži hitrih vlakov. V Italiji pa še vedno vzdržujemo na desetine majhnih letališč brez potnikov. V Sloveniji, kjer se ne morejo pohvaliti s sodobno opremljeno železniško infrastrukturo, obstaja civilna iniciativa z zahtevo za železniško povezavo med Ljubljano in Mariborom v 50 minutah (da o poti od Ljubljane do Trsta niti ne govorimo ...). Francoski predsednik Emmanuel Macron se je prav na dan, ko so v Rimu napovedali »rešitev« za Alitalio, odločil za uvedbo okoljskega davka za letalske polete.

  Pri nas pa je domet politike kratkoročen. Cilj so zmeraj in samo naslednje volitve.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kako boste potovali letos poleti:

  3. jul. 2020 | 18:38
  Z avtomobilom
  Z motorjem
  Z avtobusom
  Z vlakom
  Z letalom
  Z ladjo
  Peš
  Ne bom potoval/a
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo