Sreda, 15 julij 2020
Iskanje

AVSTRIJA: Kancler na tnalu

25. maj. 2019 | 9:00
  Dark Theme

  Avstrija je dobila novo, prehodno in zaradi odhoda petih ministrov svobodnjaške stranke (FPÖ) deloma strokovno vlado, ki naj bi do predčasnih volitev – te bodo predvidoma septembra – upravljala posle v alpski republiki.

  Vodil jo bo dosedanji kancler Sebastian Kurz, obenem vodja konservativne ljudske stranke (ÖVP). Prehodna vlada je manjšinska, saj ima kanclerjeva stranka v avstrijskem parlamentu le 61 od skupno 183 poslanskih mest in s tem – po odhodu svobodnjakov iz koalicije – nima več večine.

  Lahko se zgodi, da bo Kurz že prihodnji ponedeljek ob stolček zveznega kanclerja, saj ga že dan po volitvah v Evropski parlament čaka v parlamentu glasovanje o nezaupnici. Predlog za njegovo odslovitev je namreč vložila sicer najmanjša stranka v parlamentu, lista Jetzt (Zdaj), toda v povsem razgreti politični situaciji v Avstriji po šoku zaradi »afere Ibiza« se obeta dramatičen razplet. Vse kaže, da se bodo predlogu o nezaupnici kanclerju pridružili opozicijski socialdemokrati (SPÖ) kot druga najmočnejša stranka v parlamentu, verjetno pa je tudi maščevanje svobodnjakov, ki jih je Kurz ob koncu minulega tedna vrgel iz vlade.

  Najmlajšega premiera v Evropi, Sebastiana Kurza, čakajo torej morda usodni dnevi. Iz tabora socialdemokratov je slišati, da je večina poslancev za podporo predlogu o nezaupnici, skoraj gotovo pa je tudi, da se mu bodo svobodnjaki maščevali. Edino liberalci (Neos) s svojimi šestimi poslanci so kanclerju napovedali podporo.

  Sicer je v politiki vedno možen preobrat, verjetnost pa je tokrat majhna. Posebej zato, ker se je Kurz hudo zameril socialdemokratom, ko je leta 2017 razstrelil (tudi) vladno koalicijo med socialdemokrati in ljudsko stranko na čelu s kanclerjem Christianom Kernom ter sam postal šef vlade, v času koalicije s svobodnjaki pa je povsem ukinil stike z njimi. Zakaj naj bi socialdemokrati podprli kanclerja, ki je šel v koalicijo s stranko, ki se je – ne samo zaradi videoposnetka s španskega otoka Ibiza – izkazala za skorumpirano, podkupljivo, nedemokratično in nesposobno za prevzem odgovornosti v državi? Nad avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzom visi – vsaj do ponedeljka – Damoklejev meč nezaupnice.

  Kar ga lahko še reši, je poziv predsednika države Alexandra van der Bellena, ki je vse stranke, zlasti opozicijo, pozval, naj Avstriji zagotovijo »stabilnost« do predčasnih volitev.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kako boste potovali letos poleti:

  3. jul. 2020 | 18:38
  Z avtomobilom
  Z motorjem
  Z avtobusom
  Z vlakom
  Z letalom
  Z ladjo
  Peš
  Ne bom potoval/a
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo