Četrtek, 23 januar 2020
Iskanje

BAZOVICA: Komu koristi?

18. mar. 2019 | 16:40
  Dark Theme

  Na slovenskega predsednika se je usul val kritik, potem ko je vodja njegovega kabineta zavrnila srečanje z delegacijo družine Bidovec. Saj, na čigavo stran se postavi javnost, ko se mora odločiti med politikom in potomci slavnega narodnjaka, antifašista?

  Mi se tej polemiki ne bomo pridružili. Predsednika in druge politike bomo raje kritizirali, ko bomo imeli utemeljen razlog, ne pa izgovor. Nekateri so pač to zgodbo izkoristili, pravzaprav izrabili, za napad na politika in pridobivanje točk v medijih.

  Opozarjamo, da sodna rehabilitacija obsojencev na procesih posebnega sodišča ni novo vprašanje. Vleče se že od leta 1944, ko je namestnik italijanskega kralja objavil prvi ustrezni odlok. Od takrat so na sodiščih obravnavali toliko primerov, da je tema postala zelo kompleksna. V današnjem svetu prehitrih objav pa tega nekateri ne opazijo. Zato v javnosti odmevajo pozivi k sodni rehabilitaciji bazoviških junakov, kot da bi se to doseglo mimogrede.

  Taka zaletavost prinaša ogromno tveganje. Sodišče demokratične Italije bi lahko razsodilo, da je bila obsodba leta 1930 utemeljena. To bi bila krasna usluga tistim, ki trdijo, da so bili Bidovec, Marušič, Miloš in Valenčič teroristi. Potem bi imel revanšistični val prosto pot. Naslednji na vrsti bi bili obsojenci na drugem tržaškem procesu. In adijo prizadevanja, da bi Bobek, Ivančič, Kos, Tomažič in Vadnal dobili primerno obeležje na Opčinah.

  Razumemo, da si potomci žrtev želijo popolne rehabilitacije. To še posebej razumemo tisti, ki smo imeli sorodnike v primežu fašističnih oblasti. Pozivamo pa k preudarnosti. In opozarjamo, da poceni polemike skrunijo spomin.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

  14. jan. 2020 | 17:00
  Defibrilator
  Jezik
  Migranti
  Narodni dom
  Paritetni odbor
  Predsednica
  Predstavništvo
  Ravnatelj
  Stadion
  Strelišče
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo