Torek, 13 april 2021
Iskanje

EVROPA: Suverenisti gradijo hišo iz kart

20. mar. 2021 | 10:00
  Dark Theme

  Napoved Viktorja Orbana, da s svojo stranko Fidesz, Salvinijevo Ligo in poljsko vladajočo klerikalno stranko Pis premierja Mateusza Morawieckija snuje novo nacionalistično skupino v evropskem parlamentu, ni presenetila. Je pa pot do uresničitve težja, kot se zdi na prvi pogled.

  Suverenisti domujejo v parlamentu v Strasbourgu v različnih skupinah. Orban je največjo skupino, Evropsko ljudsko stranko (EPP), zapustil tik preden bi ga iz nje izgnali. V populistični maniri in za potrebe domačih volivcev je odločitev za odhod utemeljil z »razhajanji glede davkov, bank in multinacionalk,« v resnici pa je za žlahtne konservativce, ki v evropskem parlamentu skupaj s socialisti in liberalci podpirajo vlado Ursule Von der Leyen, preprosto neprebavljiv zaradi neliberalnih pogledov in zavračanja solidarnosti med članicami pri delitvi bremen migracijskih tokov.

  Salvini in Morawiecki domujeta drugje. Vodja Lige se je v skupini Identiteta in demokracija s prijateljevanjem z Marine Le Pen in nemškim AfD nepremišljeno znašel na neudobnem skrajnem desnem robu evropskega parlamenta. S takimi partnerji ni dobro skupaj zobati češenj, če želiš biti kredibilen v mednarodnem prostoru. S podporo proevropski Draghijevi vladi se je Okrutnež (zaradi njegovih surovih stališč do migrantov) prelevil v Vrinjenca, je zafrkljivo o njem napisal dolgoletni Berlusconijev podpornik Giuliano Ferrara. Salvinijev salto mortale zveni za evropski establišment neprepričljiv, zato išče vodja Lige v Strasbourgu nove poti, tudi za ceno, da se zameri »prijateljici Marine«.

  Morawieckijev PiS je član skupine Renew Europa (Evropski konservatici in reformisti). Ta skupina je nastala na pobudo nekdanjega britanskega premiera Davida Camerona, da bi torijci v njej z evroskeptičnimi stališči utišali zagovornike brexita v domovini. A je načrt propadel, Cameron pa se je znašel na smetišču britanske politike kot človek, ki je povzročil odhod Velike Britanije iz EU, čeprav je temu nasprotoval. Britancev v parlamentu v Strasbourgu ni več, zato je Renew Europe nekako brez prave misije. A predsednik skupine ni Poljak, temveč nihče drug kot premetena Giorgia Meloni, ki se zelo trudi, da bi se v Evropi predstavila kot zmerna in z zgodovino neobremenjena političarka. Zdaj, ko zaradi Salvinijevega sodelovanja v Draghijevi vladi lahko vihti zastavo edine »prave« zagovornice italijanskih interesov v sovražnem Bruslju, je težko pričakovati, da bi si v evropskem parlamentu z lahkim srcem pripojila Salvinija in Orbana in se z njima – vrh vsega – pogajala še o delitvi časti in zajetnih finančnih podpor, ki pripadajo vsaki evropski skupini.

  Za nas je zanimivo tudi to, ali nedavni prijateljski pogovor Salvinija z Janezom Janšo naznanja približevanje premierjeve stranke SDS snujoči se nacionalistični skupini, če vemo, da Janšo v evropski javnosti čedalje bolj enačijo z Orbanom. Toda združiti evropske trumpovce v skupen kotel ni lahko delo. Tudi sicer bi bilo sila nerodno, če bi se, denimo, SDS znašla v isti skupini s stranko Bratje Italije, ki se ji toži po rapalski meji in nasprotuje vrnitvi Narodnega doma Slovencem v Italiji.

  Suverenizem se na domačem dvorišču dobro prodaja, suverenisti pod isto streho v Evropi pa so že po definiciji hiša iz kart, ki jo lahko odpihne vsak vetrič. Prej ali slej se s svojimi klenimi domoljubnimi gesli neizbežno obrnejo drug proti drugemu.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

  5. apr. 2021 | 18:09
  Zdravje
  Omejitev osebne svobode
  Gospodarska kriza
  Pomanjkanje medosebnih odnosov
  Cepljenje
  Kdor zanikuje nevarnost virusa
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo