Četrtek, 13 maj 2021
Iskanje

EVROPSKA UNIJA: Italija na razpotju

16. jun. 2020 | 12:16
  Dark Theme

  Brez ščita EU bi bila Italija danes v stečajnem postopku. Za obsežna posojila, ki jih mora najeti za obvladovanje gospodarskih posledic koronakrize, preprosto ne bi našla investitorjev oz. bi morala za denar plačevati nevzdržno visoke obresti. Te preproste resnice ni v Italiji nihče pripravljen jasno priznati. Niti sile, ki se proglašajo za proevropske. Ker bi morale ob tem tudi priznati svoje zablode pri vodenju države v zadnjih treh desetletjih.

  Zdaj je kralj nag in Italija se mora za svoje preživetje oklepati Evropske unije kot pijanec plota. Paradoks je, da se odločno za pomoč EU, ki hkrati pomeni tudi nepovratno poglobitev odvisnosti od nje, brezpogojno še naprej zavzemata le Demokratska stranka in Forza Italia. Predstavljata le slabo tretjino volilnega telesa in ne vladata skupaj. Vsi ostali so na evroskepticizmu doslej gradili svoj konsenz, zdaj pa so zaradi tega v težavah. Gibanje 5 zvezd je na robu razkola, lepilo predstavlja zgolj strah pred volitvami. A se bo moralo opredeliti, na kateri »polovici igrišča« želi igrati. Tudi za ceno notranjega razkola. Salvini je spretno zaigral na karto nacionalizma, ki 75 let po koncu vojne delu volivcev povojnih generacij ali s kratkim spominom očitno ne zbuja več nočnih mor. A vodja Lige ve, da na tej poti mu njegov volilni bazen na produktivnem severu ne bo sledil do konca in da s svojo držo sam onemogoča formiranje alternativne vlade. Zato nas tudi ne sme čuditi, da podpora v javnomnenjskih raziskavah rase samo Melonijevi, ki projekta EU najbolj iskreno ne čuti za svojega, ker je to projekt zahodnih zmagovalcev druge svetovne vojne (zaradi česar se na vzhodu ne prijema), ona pa je dedič poražencev in Evropo v najboljšem primeru razume zgolj kot brezcarinsko unijo. A je njen nadaljnji vzpon možen le, če se načrt EU sesuje sam vase.

  Vse to nalaga Contejevi vladi še dodatno odgovornost, da po »stikanju glav« v Vili Pamphilj v Rimu začrta jasno in pogumno pot in jo uresniči s čim manj kompromisi. Je to sposobna narediti, ima dovolj moči in znanja, je vsekakor veliko vprašanje.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

  19. apr. 2021 | 16:56
  Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
  Doma
  V Italiji
  V Sloveniji
  Na Hrvaškem
  V kakšni drugi državi
  Ne vem
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo