Torek, 21 maj 2019
Iskanje

GOSPODARSTVO: Ne bojmo se Kitajcev

Trst |
28. feb. 2019 | 11:12
  Dark Theme

  Svilna cesta nam je znana po tem, da je po njej v 13. stoletju Benečan Marco Polo prišel na Kitajsko. Pravzaprav je šlo za mrežo trgovskih poti, ki je obstajala že pred 2000 leti in je Kitajsko povezovala s Sredozemljem; sprva z rimskim cesarstvom, kamor so trgovci po poti, dolgi deset tisoč kilometrov, tovorili svilo, porcelan, papir in čaj. V zadnjem času se omenja nova svilna cesta, ki naj bi nastala tudi na območjih, kjer so potekale antične in srednjeveške. Gre za gigantski projekt, v katerem naj bi sodelovalo 60 držav, v katerih živi polovica človeštva.

  A današnjo svilno pot spremljajo tudi številni pomisleki. Mnogi so nezaupljivi do vse bolj samozavestnih in ambicioznih Kitajcev. Ti so se industrializirali ekspresno, pametno in fokusirano. So v energetiki, infrastrukturi, inovacijah, robotiki, pametnih tehnologijah. Ta hiter razvoj človeka plaši. Tudi tržaški odsek stranke Forza Italia, še zlasti njeno sivo eminenco Giulia Camberja, ki je mesto polepil s proti kitajsko naravnanimi plakati.

  Pa vendar je ta strah pred Kitajci odveč. To so na včerajšnji okrogli mizi zagotovili kitajski in italijanski gospodarstveniki. Na srečanju je beseda tekla predvsem o italijanskih investicijah na Kitajskem. Kitajski gostje so povedali, kako dragoceni so za njih italijanski prestižni izdelki. Njihov naraščajoč srednji sloj jih kupuje skoraj kompulzivno. Promet z luksuznimi izdelki bi po njihovih napovedih lahko v prihodnje okrepili. Seveda le v primeru vzpostavitve svilne poti 21. stoletja, ki naj bi vodila v severni Jadran. Zdaj namreč velika večina trgovine med Kitajsko in EU poteka po morju, danes pa glavne ladijske poti vodijo proti pristaniščem ob Severnem morju. Plovba v pristanišča v Sredozemlju, posebej ob severnem Jadranu, bi lahko pot tovora med območjem severno in vzhodno od Alp in Kitajsko skrajšala za več dni.

  Ena od ovir pri razvoju v to smer pa so omenjene zmogljivosti jadranskih pristanišč in njihove zaledne infrastrukture. Rešitev na te probleme je včeraj predstavil organizator okrogle mize. On bi svilno pot pripeljal v Trst, Genovo in Benetke. Brez slednjih si Kitajci ne predstavljajo svilne poti. Od tam je pač doma Marco Polo, ki je po vsej verjetnosti najslavnejši zahodnjak, ki je kdajkoli potoval po svilni poti na Kitajsko. In njegovemu duhu se ne želijo odreči.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Na letošnjih evropskih volitvah:

  16. maj. 2019 | 19:15
  bom glasoval v skladu s tradicijo
  bom spremenil svojo volilno navado
  sem še neodločen, koga naj volim
  še ne vem, ali bom volil
  ne bom volil
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo