Ponedeljek, 08 avgust 2022
Iskanje

ITALIJA: Črn dan za politiko

Rim |
21. jul. 2022 | 19:38
  Dark Theme

  Začelo se je slabo, končalo pa še slabše. V času vojne v Ukrajini, posledične energetske in gospodarske krize ter novega vala pandemije, je parlament obrnil hrbet Mariu Draghiju. S tem je sprožil eno najbolj nerazumljivih in po svoje norih političnih kriz v povojni zgodovini Italije. Paradoks je, da je vlada sinoči v senatu dobila formalno zaupnico, ki pa je v resnici politična nezaupnica.

  Sledijo najbrž predčasne volitve, ki seveda niso nič tragičnega, popolnoma neprimeren pa bi bil zaradi zgoraj navedene situacije čas volilne kampanje. Stranke, ki so pokopale Draghijevo koalicijo, bi lahko vsaj počakale na sprejetje proračunskega zakona in na izvajanje evropskih ukrepov za gospodarsko okrevanje, saj bi bile redne volitve prihodnjo pomlad.

  Včerajšnja neverjetna dogajanja v senatu pomenijo tudi nezaupnico predsedniku republike Sergiu Mattarelli, ki je z veliko težavo spodbudil rojstvo vlade narodne enotnosti ter za njenega predsednika predlagal Draghija. Nekdanji predsednik Evropske centralne banke je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi v Italija kljubovala tem zelo težkim časom in pridobila ugled na mednarodni ravni. Njegov poskus ni uspel.

  Vladno krizo je povzročilo Gibanje 5 zvezd, vlado pa je na rob prepada včeraj pahnila Liga ob odločilni pomoči Berlusconijeve stranke. Matteo Salvini je prišel do spoznanja, da igre na desnici ne sme več voditi Giorgia Meloni, o čemer je prepričal tudi doslej zelo previdnega Silvia Berlusconija. Šlo je za tipičen predvolilni manever, ki bo na videz poenotil desno sredino, ne bo pa rešil njenih problemov.

  Težave čakajo tudi Demokratsko stranko, saj dogajanja postavljajo pod velik vprašaj njeno morebitno volilno zavezništvo z Gibanjem 5 zvezd.

  Okoliščine bi narekovale Draghiju, da se že sinoči odpravi na Kvirinal in formalno sporoči Mattarelli svoj nepreklicni odstop. Premier tega ni storil, kar predstavlja presenečenje, čeprav v tem trenutku ni videti na obzorju alternative oktobrskim predčasnim volitvam. Ponoči se lahko sicer zgodi še kaj nepredvidljivega, a dvomimo, da se bo.

  Včerajšnji dan v senatu se je začel spodbudno za vlado, nato se je prelevil v komedijo, na koncu v farso. Politika se je žal znova izneverila svojemu poslanstvu.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani