Torek, 14 julij 2020
Iskanje

ITALIJA: Polovici igrišča

Trst |
10. avg. 2019 | 10:00
  Dark Theme

  Še nekaj časa bo trajalo, a so predčasne volitve neizogibne. Matteo Salvini se je zanje odločil zato, ker je presodil, da v navezi z Gibanjem 5 zvezd jeseni ne bi mogel oblikovati proračuna, ne da bi mu začela podpora usihati. Toliko obljub, kolikor sta jih dosedanja koalicijska partnerja naštevala Italijanom, skupaj nikakor ne bi mogla izpolniti. Kaplja čez rob je bila podpora Gibanja novi predsednici evropske komisije Ursuli von der Leyen. To je bilo sporočilo, da Gibanje frontalnega napada na Evropsko unijo ne bo podprlo. Brez poglabljanja deficita pa ni mogoče hkrati preprečiti dviga DDV, znižati davke, uvesti minimalni dohodek, pošiljati ljudi prej v pokoj, deliti državljanski dohodek in zagnati obsežen program javnih investicij, kaj šele reformirati državo, česar se ta vlada (še manj kot prejšnje) sploh ni lotila.

  Salvini se bo podal v volilno bitko z namenom, da zmaga na celi črti. Njegov položaj je trden. Za svoje volivce je karizmatičen, verjamejo, da edini lahko korenito pomete v državi. Ideološki profil je jasen in ga učinkovito predstavlja geslo Najprej Italijani. Njegov program je neoliberalen, a sam izpade ljudski. Kot Trump. Lahko poskusi osvojiti večino v parlamentu sam ali po volitvah manjkajoče poslance in senatorje poiskati pri Melonijevi in Berlusconiju, če se z njima ne bo povezal že pred volitvami.

  Gibanje 5 zvezd in levica tekmujeta zdaj objektivno na drugi, a isti polovici igrišča. Srečujeta se s kupom težav in morata najprej pomesti pred svojim pragom. Glede tega se jima zelo mudi in imata malo časa. Na volitve ne moreta iti skupaj, a cilj je isti: preprečiti Ligi, da se polasti vseh vzvodov oblasti. Lahko razmišljata o obliki nenapadanja v enomandatnih okrožjih, a je to volilna aritmetika. Lahko igrata na strune strahu pred diktaturo in travmatičnega izpada iz območja evra, a je to volilna tehnika. Potrebno je imeti predvsem inovativno vizijo o prihodnosti države in njenih prebivalcev.

  Navsezadnje sta za Ligo na zadnjih volitvah za evropski parlament volila manj kot dva volilna upravičenca na deset.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kako boste potovali letos poleti:

  3. jul. 2020 | 18:38
  Z avtomobilom
  Z motorjem
  Z avtobusom
  Z vlakom
  Z letalom
  Z ladjo
  Peš
  Ne bom potoval/a
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo