Sreda, 17 julij 2019
Iskanje

KONGRES DRUŽIN: Boj z mlini na veter

Trst |
3. apr. 2019 | 7:00
  Dark Theme

  »Srednji vek«, »marsovci«, »nazadnjaki« so samo nekatere izmed ostrih opazk, ki jih je bilo v preteklih dneh slišati na račun govornikov, udeležencev in podpornikov Svetovnega kongresa družin. Zato se je del italijanske civilne družbe v soboto zgrnil na ulice Verone, kjer je potekal omenjeni kongres, da bi s svojo prisotnostjo izrazil nestrinjanje s temami, ki so bile predmet debate na kongresu. Organizatorji so si na moč prizadevali, da bi vsebine kongresa »zapakirali« v prijazno, strpno podobo. Pretirano bi bilo reči, da jim je to uspelo. Že na prvi dan je namreč iz ust enega izmed pobudnikov kongresa zletel grotesken izpad o »šestih milijonih pomorjenih otrok« od uvedbe zakona 194, s katerim je bila legalizirana prekinitev nosečnosti. Spornih izjav pa je sicer bilo ničkoliko.

  Predsednik FJK Massimiliano Fedriga, ki je kongresu podelil pokroviteljstvo dežele, je večkrat pojasnil, da se je v Veroni na odru pokazal kot guverner in ne v zasebni vlogi. Fedriga meni, da je šlo za dogodek, »ki ni uperjen proti nekomu, pač pa se zavzema za družino.« Novinarjem je še povedal, da se zavzema za celostno izvajanje zakona 194. Ni se izjasnil, če se zavzema tudi za del, ki zapoveduje, da morajo zdravstvene ustanove kljub pravici zdravnikov do ugovora vesti ženskam zagotoviti pravico do splava.

  Sodeč po besedah, izrečenih na kongresu, naj bi bila tradicionalna družina ogrožena. Ni mi znano, da bi osebe, ki se želijo poročiti in imeti otroke, tega ne mogle storiti. Toda nataliteta pada! Res je. A inverzije tega trenda zagotovo ni mogoče rešiti s kratenjem ali omejevanjem pravic, kot tudi ne z vsiljevanjem določenega modela družine.

  Veronski kongres je skratka bil nekakšen boj z mlini na veter. Družba se spreminja, pa naj si nekateri še tako zatiskajo oči (minister za družino Lorenzo Fontana, ki se je kajpak udeležil kongresa, je pred meseci izjavil, da istospolne družine ne obstajajo). Da teh sprememb ni mogoče zajeziti, je potrdila večdesettisočglava pisana množica, ki je stopila na ulice, da bi zahtevala enakopravnost vseh posameznikov in družin. Vseh, ne le tistih, ki ustrezajo »predpisanemu« modelu družine.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

  28. maj. 2019 | 12:28
  v Sloveniji
  na Hrvaškem
  v Italiji
  v Grčiji
  v kakšni drugi evropski državi
  na eni od neevropskih celin
  ne bom dopustoval
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo