Nedelja, 16 junij 2019
Iskanje

MAFIJA: Kamora pri nas

Trst |
21. dec. 2018 | 7:13
  Dark Theme

  Čeprav je v severni Italiji marsikdo kljub vsemu še vedno prepričan, da je mafija zgolj problem juga, že dolgo ni več tako. O tem, kako so se še predvsem kalabrijske mafijske združbe močno zakoreninile v Lombardiji, Liguriji in Emiliji Romagni, so bile napisane knjige. Mafijski posli oz.

  njihovo pranje denarja pa ne pozna meja: denar, ki izvira iz prodaje drog, orožja in drugih nezakonitih poslov, investirajo povsod, tudi v Trstu. In onstran meje.

  V zadnjem obdobju smo v Trstu že nekajkrat poročali o kampanijski kamori. Prvič, ko se je v središču preiskav (večkrat) znašla picerija Peperino v Ul. Coroneo, ki je kljub pozornosti preiskovalcev še naprej širila svojo dejavnost (na primer v Gorico). Nek mafijski skesanec je trdil, da je začetni kapital za odprtje te verige lokalov izviral iz kamore. Potem je prišla odmevna preiskava o podjetju Depositi Costieri, ki v tržaškem pristanišču oskrbuje ladje z gorivom; družbo je od podjetnika Franca Nappa odkupila skupina poslovnežev, ki je povezana z neapeljskim organiziranim kriminalom, kar so tukajšnje institucije pravočasno »zavohale« in podjetje blokirale. Tokratna zgodba o kamori se Trsta le bežno dotika, sega pa v Istro, kjer so kriminalci ustrahovali vsakogar, ki bi njim in njihovemu imperiju lahko metal polena pod noge.

  Mafija zatorej že dolgo ni več nekje v odmaknjenem skrivališču kakega hladnokrvnega sicilijanskega pastirja z zobotrebcem v ustih. Najdemo jo lahko – pa čeprav nevidno – tudi v baru pod hišo.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

  28. maj. 2019 | 12:28
  v Sloveniji
  na Hrvaškem
  v Italiji
  v Grčiji
  v kakšni drugi evropski državi
  na eni od neevropskih celin
  ne bom dopustoval
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo