Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

OBČINA TRST: Politična kuhinja

Trst |
1. jun. 2019 | 16:10
  Dark Theme

  Verjetno ni nič novega, če povemo, da ima kuhinja v politiki izrazito negativno konotacijo, saj je prispodoba za nečedna in demokraciji tuja početja. Kuhinja v politiki pa se pojavlja tudi v primeru spremembe političnih razmerij. Ker so nedavne evropske volitve okrepile moč Salvinijeve Lige, je bilo pričakovati, da bo tudi Severna liga (tu se še imenuje tako) v tržaškem občinskem svetu okrepila svojo moč.

  In to se je tudi uresničilo. Če na hitro povzamemo novo sliko v tržaškem občinskem svetu, lahko z gotovostjo rečemo, da bo poslej Liga vodila igro. V roke je prevzela tako resor za ekonomske zadeve kot za občinski proračun. Poraženka evropskih volitev Forza Italia sicer ni izgubila »foteljev«, je pa izgubila moč, saj upravlja le še z »drugorazrednimi« odborništvi. S sestanka vodij desnosredinskih strank je s pokončno glavo izšel župan Roberto Dipiazza, ki je za svojo listo obdržal predsedstvo občinskega sveta. Kandidat za novega predsednika je tako postal Francesco Panteca.

  Pričakovati je bilo, da bo Liga po uspehu na evropskih volitvah povečala apetite tudi v tržaškem občinskem svetu. Da bo prišlo do takšnega preobrata znotraj desnosredinske večine, pa vseeno ni bilo pričakovati. S tem, da je ligaški podžupan in občinski odbornik za varnost Paolo Polidori prevzel tudi vodenje resorja za bilanco, je postal (skoraj) najmočnejši člen tržaške občinske uprave. Liga pa je s pomembno funkcijo »nagradila« tudi Sereno Tonel, tesno sodelavko deželnega guvernerja Massimiliana Fedrige, ki bo po novem skrbela tudi za ekonomske zadeve.

  Te je prevzela spornemu Lorenzu Giorgiju, ki je bil vse od nastopa funkcije v tržaškem občinskem odboru pod plazom kritik s strani predstavnikov terciarnega sektorja. Za to si je popolnoma sam kriv. Namesto, da bi branil interese kategorije, ki naj bi jo zastopal, ji je na lastno dvorišče prinašal konkurenco. In če v to politično kuhinjo vstavimo še sestavine, povezane z Everestom Bertolijem, ki je pred meseci presedlal iz stranke Forza Italia v Severno ligo, potem lahko rečemo, da bo ligaš moral »požreti« grenko jed. Dolgo časa se je omenjal kot potencialni kandidat za predsednika občinskega sveta. Vse to je šlo v dim. Enostavno zato, ker mu njegova prejšnja stranka ne bi podelila svojega glasu. In tako je v tej tržaški politični kuhinji navsezadnje Berlusconijeva stranka, ki je poravnala stare račune z »odpadniki«, lahko tudi zadovoljna.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

  17. okt. 2019 | 16:45
  Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
  Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
  Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
  Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
  Me ne zanima
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo