Torek, 21 januar 2020
Iskanje

POLITIKA: Fluidno stanje

Rim |
23. avg. 2019 | 8:00
  Dark Theme

  Najbolj stabilno vlado bi v Italiji oblikoval Matteo Salvini. V zdajšnjem parlamentu zanjo nima zadostne podpore, zato hiti na volitve. Prepričan je namreč, da bi premočno zmagal. Javnomnenjske raziskave mu kažejo dobro.

  Volilni zakon, ki nosi ime po tržaškem poslancu Rosatu, mu pride po oceni analitikov zelo na roko. Z malo sreče bi lahko celo zavladal sam: brez Berlusconija in mogoče celo brez Melonijeve. Kakšno Italijo ima v mislih, ni še prav jasno. A je njegovo pomikanje na desno izrazito. S svojo napadalnostjo in dvoličnostjo je vzbudil odpor mnogih. Strnil je vrste nasprotnikov. Z nespametno sprožitvijo vladne krize si je nakopal zamero Gibanja petih zvezd in bil v parlamentu preglasovan. Samega sebe je potisnil v kot.

  Zdaj je stanje zelo fluidno. Dogajanje zadnjih dni, tudi začetek včerajšnjih posvetovanj predsednika Mattarelle, je pokazalo, da obstaja možnost oblikovanja alternativne večine. Demokratska stranka je pripravljena sodelovati z Gibanjem petih zvezd, čeprav sta si bili stranki do včeraj na nasprotnih bregovih.

  Kot sicer Liga in G5Z pred lanskim volilnim razpletom. V otipavanju med dovčerajšnjimi nasprotniki je še vedno dosti taktiziranja. A za oblikovanje vlade je potrebno najprej vzpostaviti medsebojno zaupanje. Težko. Da se vlada obdrži na oblasti do konca zakonodajne dobe, pa mora imeti tudi dober program in prave ljudi na pravem mestu.

  Pravzaprav je zdaj na potezi Gibanje 5 zvezd. Predsednik Mattarella bo na posvetovanjih od Di Maia zahteval jasen odgovor na predlog DS. V nasprotnem primeru ne bo okleval z razpisom predčasnih volitev.

  Njihov izid vendarle ni vnaprej določen.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

  14. jan. 2020 | 17:00
  Defibrilator
  Jezik
  Migranti
  Narodni dom
  Paritetni odbor
  Predsednica
  Predstavništvo
  Ravnatelj
  Stadion
  Strelišče
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo