Četrtek, 04 junij 2020
Iskanje

SAMOOBRAMBA: Primitivni nagon

1. apr. 2019 | 7:00
  Dark Theme

  Ena od značilnosti, ki razlikuje sodobne omikane družbe od primitivnih, je delegiranje uporabe nasilja državni oblasti, ki jo izvaja preko strokovno usposobljenih policijskih organov in v mejah ter z jamstvi, ki jih določajo zakoni. Ta ureditev je v interesu najšibkejših, ki bi sicer podlegli nasilju.

  Državna oblast naj bi jih varovala pred grožnjo prevlade moči in samovolje.

  Zakon o »vedno legitimni samoobrambi,« ki so ga včeraj dokončno sprejeli na zahtevo Lige, pomeni zato korak nazaj v smer zakona džungle, kjer so se medsebojni odnosi reševali s kijem in je navadno prevladal tisti, ki je imel večjega, ali ga je znal bolj spretno ali odločno zavihteti po glavi nasprotnika. Naj se Matteo Salvini še tako širokousti z gesli o varnosti občanov, ta zakon v bistvu pomeni, da državna oblast priznava svojo nemoč, abdicira uporabi sile proti kriminalcem in jo prepušča samoiniciativi občanov. Iz omikane družbe se vračamo nazaj k primitivni. Od načela prevlade pravičnosti se vračamo k načelu prevlade sile. Vsak naj se brani sam, kot ve in more.

  Kam to vodi, ni težko uganiti. Zakon namiguje državljanom, naj se oborožijo, da se bodo bolje branili. Italija je k sreči svetlobna leta daleč od ZDA, kjer strelno orožje vsako leto pokosi skoraj pet krat več nedolžnih ljudi, kot jih je atentat na stolpnici v New Yorku 11. septembra 2001. Je pa nevarno, da gremo v to smer, z vsemi posledicami, ki jih to prinaša. Kot uči izkušnja ZDA, ne bo manj tatvin, zato ker bodo lastniki bolj oboroženi, ampak je pričakovati, da se bodo oborožili tudi tatovi, ki bodo najbrž v rabi orožja spretnejši. Raven spopada se bo dvignila na nevarnejšo stopnjo.

  In zakaj vse to? Menda le zaradi volilnih interesov Lige in njenega prvaka. Namesto da bi kot notranji minister zagotavljal varnost in omikano družbeno sožitje, raje neti najbolj neracionalne strahove in primitivne odzive nanje. Na problem, ki ne obstaja - v Italiji imamo povprečno dva primera streljanja v samoobrambi letno, pravijo odvetniki -, ponuja odgovor, ki prinaša samo več nasilja in manj varnosti za vse.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kje bi radi počitnikovali?

  2. jun. 2020 | 16:42
  V Sloveniji
  V Italiji
  Na Hrvaškem
  V Grčiji
  Drugje
  Letos si počitnic ne bom mogel privoščiti
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo