Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Alda Mora ne usmrtijo

Marco Bellocchio je v filmu Esterno notte iz drugačne perspektive osvetlil dramatično stran v zgodovini italijanske politike

19. maj. 2022 | 11:30
Dark Theme

Alda Mora ne usmrtijo. Po 55 dneh ugrabitve predsednik Krščanske demokracije spet zagleda luč svobode in ga takoj odpeljejo na zdravljenje v bolnišnico. Tam ga obiščejo Andreotti, Zaccagnini, Cossiga. Bojijo se, kaj bo Moro povedal na račun njih samih in italijanske povojne politike.

Marco Bellocchio je za začetek filmske pripovedi o ugrabitvi Alda Mora izbral drugačen epilog. Pet ur in pol dolgi film Esterno notte, ki so ga včeraj predstavili na festivalu v Cannesu in katerega prvi del je te dni že na sporedu italijanskih kinodvoran, je namreč postavljen v leto 1978, zato da iz drugačne perspektive osvetli dramatično italijansko obdobje. Starosta italijanskega filma, ki je julija lani prav v Cannesu prejel zlato palmo za življenjsko delo, se znova loteva polpreteklega časa, sicer prvič v obliki nadaljevanke, saj bo film jeseni prikazan na prvem kanalu RAI v šestih 50-minutnih epizodah.

Alda Mora tokrat pooseblja Fabrizio Gifuni, ki nadvse dobro odigra vlogo, s katero sta se že pomerila Gian Maria Volonté in Roberto Herlitzka. V vlogi Morove žene Eleonore nastopa Margherita Buy, papeža Pavla VI. pooseblja Toni Servillo, šefa policije pa Piergiorgio Bellocchio. V filmu, s katerim se 82-letni režiser vrača k temi, ki se ji je že posvetil leta 2003 v filmu Buongiorno, notte, sledimo vsemu, kar se ob Morovi ugrabitvi dogaja izven njegove ječe. Bellocchio poglobi tudi čustveno in človeško plat tistih, ki se med Vatikanom in Rimom trudijo, da bi Mora ugrabitelji izpustili živega. Zanimiv in bistveno različen od prejšnjega filma je tudi Bellocchiov pogled na brigadiste, ki jih tokrat predstavlja v bolj negativni luči in kritično presoja razloge, zaradi katerih se je skupina mladih ljudi odločila za ilegalo.

Esterno notte

Italija, 2022

Režija: Marco Bellocchio

Igrajo: Fabrizio Gifuni, Toni Servillo, Margherita Buy in Piergiorgio Bellocchio

Ocena: ★★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava