Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

Alenki Jovanovski Veronikina nagrada

Za pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj

Celje |
27. avg. 2019 | 21:03
Dark Theme

Na Starem gradu Celje so nocoj na Večeru poezije podelili 23. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko in zlatnik poezije. Veronikina nagrajenka je letos postala pesnica Alenka Jovanovski za zbirko Tisoč osemdeset stopinj. Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997 in je ena najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji. Alenka Jovanovski je poleg denarne nagrade v višini 4000 evrov bruto prejela še listino celjske občine.

Prejemnik zlatnika poezije za poetični opus, ki ga od leta 2005 podeljuje Fit media, je pesnik Ervin Fritz. Nagrado mala Veronika pa je letos prejela dijakinja Gimnazije Ilirska Bistrica Mia Valenčič za pesem Resnica ali izziv.

Žirija, v kateri so bili Igor Divjak kot predsednik, članici pa Maja Šučur in Petra Kolmančič, je zbirko Alenke Jovanovski nagradila, ker z raznoliko in večplastno govorico najbolj neposredno izmed vseh nagovarja današnjega malega človeka, ki se je v marsikaterem pogledu znašel v brezizhodnem položaju. Hkrati pa zbirka Tisoč osemdeset stopinj (Center za slovensko književnost, 2018) ponuja tudi upanje na boljšo prihodnost, ki ga avtorica pogojuje s preseganjem egoističnega pogleda ter z razpiranjem svetu in soljudem. Zato je potrebna tudi volja do spremembe. Beseda srčnost, ki jo v običajni govorici povezujemo s čustvi in sentimentalnostjo, v njenem pesniškem jeziku dobi drug pomen, navaja žirija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava